20 com

Checklist yang x seberapa =)

Dokumen Pernikahan

Kursus Perkahwinan [ done ]
HIV Test [ done ]
Surat Akuan Bujang
Borang Kebenaran Berkahwin

Majlis Akad Nikah

Tok Kadi [ book ]
Upah Kadi & Saksi [ done ]
Mas Kahwin [ done ]
Cincin L & P [ done ]
Bride
  • Baju Nikah [ progress ~ patch lace ]
  • Veil
  • Tudung
  • Kasut
  • HB
  • Make up
Groom
  • Baju Melayu [ done ]
  • Butang Baju [ done ]
  • Sampin
  • Songkok
  • Kasut
Bantal Nikah
Pelamin Nikah [ diy ~ 70% done ]
Makan - Makan [ mak uruskan ~ rewang ]

Majlis Resepsi, Mentakab

Kenduri ( mak n abah uruskan )
  • Khemah/Kanopi
  • Kerusi / Meja
  • Pinggan/ Gelas
  • 2 Set Buffet
  • Makanan Tetamu
  • Makanan Pengantin
OP [ book ~ HR ]
Pelamin [ diy ]
Meja Beradap
Make Up
Bride [ book ~ K.ujie ]
  • Baju Sanding
  • Veil
  • Tudung
  • Aksesori
  • Kasut
  • HB
Groom [ book ~ K.ujie ]
  • Baju Melayu
  • Sampin, Tanjak
  • Aksesori
  • Kasut
Guestbook
Candy Buffet
PA system / Home theater
Door Gift Tetamu [ 50% done ]
Door Gift Rombongan
Door Gift Kawan2
Kek / Pulut Kuning
Bilik Tido
  • Cadar [ done ]
  • Hiasan [ done ]
  • Langsir
  • Katil
Hantaran
  • barang
  • hiasan [ 50% done ]
Majli Bertandang, Kuantan

Kenduri ( Ngah uruskan )
  • Kanopi ( half moon )
  • Caterer
OP [ book ~ HR ]
Meja Beradap [ book ~ K.ujie ]
Make up [ book ~ K.ujie ]
Bride
  • Kebaya Songket [ done ]
  • Veil [ sewa dengan K.ujie ]
  • Tudung
  • Aksesori [ sewa dengan K.ujie ]
  • Kasut
  • HB
Groom
  • Baju Songket [ baru hantar jahit ]
  • Sampin, Tanjak [ done ]
  • Aksesori [ sewa dengan K.ujie ]
  • Kasut
Guestbook
Door Gift Tetamu [ 50% done ]
Door Gift Rombongan
Door Gift Kawan2
Kek / Pulut Kuning
Bilik Tido
  • Cadar [ done ]
  • Hiasan
  • Langsir [ done ]
Lain -Lain

Kad [ pending untuk print shj ]
Payung
Bunga Pahar [ diy ~ 30% done ]
Bungga Manggar
Penunjuk Arah
TQ tag
5 com

bila orang tua dah mula bertanya..

hai semua..

rentetan dari entry ini..rasa gelisah tak habis lagi..

tiba-tiba bakal roomate cakap mak dia dah bertanya macam mana persiapan kami..

nak jadi cerita hari sebelum tu..mak saya dah bising-bising kat belakang masa abah call sebab anaknyer asyik sibuk je..tak reti-reti nak balik settlekan hal kat sana..hoho..

habes lah saya..heeeeeeeeeeeeeeeee~

so...

malam ni akan ke rumah bakal roomate melakukan rombakan dan perbincangan perjalanan kewangan dan juga urusan kerja kawen..

harap semuanya ok dan takkan bersuasana tegang...hehe..sebab saya ni cepat tension ngn bakal roomate..dia selalu tak tunggu saya terang sampai habis..mesti nak pangkah!haisshhh...

tapi hal booking mem'booking' kebanyakan dah settle..kecuali untuk majlis sebelah saya..masih tak confrimkan lagi dengan butik pengantin..selamba kan..jap g kalu orang tu full book..ko jangan nak frust menonggeng ek rose! =p

urmmmmm...

nampaknya kene post satu entry ni apa yang dah settle..kang kalut lagi..hehe.. =)

0 com

putih itu suci!

hai semua..

terjumpa video ni dekat http://raihanandsofia.wordpress.com

apa yang pasti..every details in her wedding sgt la cantik..

simple n nice..sesuai dgn citarasa saya..hehe

paling suka baju nikah dia..cantikkkkk..

sayangnyer baju nikah saya dah siap..

kalau x mesti baju nikah dia jd inspirasi saya.. =p

tapi kalau tengok video ni..mula2 pelik gak tengok venue nyer..

baru perasan..bukan orang malaysia bila tengok senarai vendors..hik3

apa2 pun..suka tengok video ni..sebab pengantin happy je.. =)




pic source : http://raihanandsofia.wordpress.com
13 com

DIY kad, patch lace n beading ~ bukan untuk ku =P

hai semua..

untuk hilangkan gundah gulana dalam hati..

mari saya sajikan sedikit gambar yang tak berapa nak cantik seperti mana juga hasilnya..hehehe..

hasil tangan dari amatur yang tak kreatif..

maka terhasil lah kad kawen edisi tangan keras..hik3..


saya buat kad ni guna publisher sebab tu je yang saya pandai..huhu..

kad ni tak siap letak reben je..tu yang kelam je..huhu..(padahal tak berseni..salahkan reben lak..hehe =p )

dan tangan keras ni juga sedang sibuk mem'patch' lace baju nikah..

separuh jalan je siap..sebab idea xde..hahaha.. =P



maka separuh jalan jua lah gambar yang disaji..hoho..

juga sibuk melakukan sedikit penambah seri pada baju sanding edisi jubah..

sedikit ralat dengan hasil jahitan..tapi dah tuan badan ok,terima jela..

kalu saya..mau cari baju len dah..hoho..



tu jela yang mampu ditunjukkan..bukan nak buat teaser pun..tapi malu nak tunjuk hasil yang tak sehebat mana..huhu..

nak tunjuk kt tuan punya baju pun risau ni..haishhh..




9 com

saya tak tahu kenapa

mood sangat-sangat gelisah..risau..gundah gulana..bimbang..bla bla bla bla..

mungkin saya patut buang wedding countdown..

sebab dah berjaya mensaiko diriku yang memang dah tak senang duduk..huhu..

lagi 4 bulan 15 hari...

tapi progress bergerak sangat perlahan..

kalau ikutkan masa yang ada nak siapkan semua perancangan..

tak sampai pun 4 bulan..

3 bulan?2 bulan pn mungkin..

nampaknya bridezilla mood bermula..hohoho

habes laaaaaaaaaaaaaaaaaaa... =p

15 com

DIY pelamin ~ progress

hai semua..

terajin plak nak updated blog harini..hehe

barang-barang nak DIY pelamin kebanyakkannya dah mula dibeli sejak awal tahun lagi..awal kan???hehe

tapi tak tulis kat blog sebab masa tu terlalu jauh jarak masa..tarikh pun takde..tapi saya n bakal roomate memang jenis selamba..rasa nak beli,beli je terus lebih-lebih lagi kalau perlukan modal yang banyak..heee~

ingat lagi tak entry ini ? yang saya ceritakan tentang pelamin anganku tu..hehe..perasan tak kebanyakkan kerusi yang dalam pelamin tu macam mana??

makanya..barang pertama yang dibeli ialah kerusi..eh?yeke?ke orang panggil sofa?ke ape?hahaha..tak tahu la pe nama..mase beli dulu orang kedai dah cakap nama kerusi tu..lupa plak..

saya beli dalam bulan 3..masa tu bagitau bakal roomate, nak DIY pelamin sendiri..tunjuk gambar kat bawah terus bakal roomate suruh cari kerusi tu..

pic source : maaf terlupa amik kat mana...dah lama..tumpang tepek gambar ek tuan gambar..

alhamdulillah jumpa walaupun tak sama warna dan juga mungkin sedikit besar..hehe..

tapi takpe..janji bentuk sama..warna nanti kalau rajin cari kain buat sarung baru..kalau kaya anta kedai tukar kain baru..hehe =p

nak tengok??

teaser skit..


lepas satu barang..tunggu masa nak bawak balik mentakab je sekarang ni..

and ingat lagi tak entry ni?


gambar saya sketch pelamin idaman hati kekononnya..hehe...

kononya kat tepi sofa nak letak sangkar ke lantern ek?lupa lagi..haha..

tapi bakal roomate cakap..dari guna benda tu yang mahal setelah disurvey..maka tukar idea..

kami guna..lampu..hehe..tapi gambar tak snap lak..huhu

kain untuk backdrop pelamin pun dah beli..beli masa sale raya haritu..kain jc satin je..

harap2 cukup la..kalau tak cukup..celok maksu nyer backdrop bilik pengantin nanti..hehehe.. =)

untuk hiasan lain dalam progress nak beli and buat..harap2 sempat la..

6 com

HIV test ~ done!

hai semua...

pagi tadi telah selamat menjalani ujian HIV..

ingat nak buat dekat beserah tapi tanya klinik paya besar boleh buat test..

maka harus la pergi yang paling dekat..

dan keputusan pun pastinya negatif..hoho..alhamdulillah..

nasib la yang amik darah tu sporting..

dia gelak je sebab saya da standby tutup mata..hahaha

padahal kat jari je..hehe

dup dap dup dap gak jantung ni..risau terkejut..

mujur steady je..kalau melompat..wat malu je..hehe



bakal roomate kata orang yang amik darah tu siap pesan jangan gelak tengok sampul surat ade gambar tepak sirih..

saya boleh tak perasan..hahaha..nampak sangat dah dapat tak tengok2 dah.. =)

tadi alang2 dah buat test HIV..tanya sekali ujian thalassemia ada tak..

dia kata ada tapi dinasihatkan bersedia mental and fizikal dulu..

tapi yang buat fikir dua tiga kali sebab amik darah kat lengan..

time tu jugak bulu roma saya dah beremang..hahahaha..

takpe..akan dibuat tapi mental kene ready dulu nak tengok jarum and darah sebotol..hoho..


2 com

wedding put & sani

hai semua..

kembali dengan cerita wedding put..

untuk wedding put..tak banyak gambar dapat dirakam sebab datang dah lambat..huhu

orang pun dah start nak mengemas..so..kesimpulannya..saya dah terlepas..huhu

tapi venue wedding put sangat cantik walaupun jalan nak kesana sangat la mencabar..hehe

memang dalam kereta duk membebel je dekat bakal roomate..betul ke jalan ni..hahaha..

tapi alhamdulillah..selamat jua sampai..

put sangat cantik..make up cantik..baju cantik..

lagipun tengok la plak baju dari mana put pakai..kan2?masakan tak cantik.. =)






bergambar dengan puan put tapi saya kan segan nak letak gambar sendiri..hahaha..

sebab sekarang semakin chubby..huk3..menci tau!!

akhir kata..

TAHNIAH PUT & SANI

semoga kamu berdua akan kekal bahagia bersama sehingga syurga..
semoga dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..
semoga rasa cinta antara kalian akan mekar setiap saat..

1 com

wedding dyll & falah

hai semua..

mau updated tentang wedding dyll n put..tapi kita mulakan wedding dyll dulu.. =)

kalau ikut perbincangan, sepatutnya berjumpa dengan nora, sara and kina di wedding put..

tapi disebabkan hal yang tak dapat nak dielakkan..saya dan bakal roomate pergi wedding dyll dulu..

makanya..terkontang kanting la saya mencari arah semasa majlis sebab xde geng..hoho..

sampai2 je tengok2 dulu kalau2 dyll ada ke tak tapi takde pulak..risau tak sempat nak jumpa je sebab nak bekejar ke majlis put lak..huhu

jadi sementara menunggu dyll..melilau cari mana la guestbook puan dyll ni...tak sabar nak conteng..hehe..rupanya dalam dewan..hoho..

masuk dewan memang rasa sangat2 la berbaloi dyll amik IHBC..sangat cantik setiap details yang ada..cairrrrrrrrrrrr...hoho

dan sesungguhnya terasa sangat rugi sebab tak sempat nak book..tangguhkan lagi..padan muka sendiri..huhu

dyll sampai dewan dalam pukul 1.30 ptg..masa tengok dyll turun dari kereta..memang satu perkataan je kuar..WOW!!cantikkkkkkkk...dan dyll sentiasa tersenyum..manis!

dyll..serius aku memang fall in love ngan ko nyer wedding..simple n sweet.. =)









tengok!!

dyll sentiasa tersenyum tau..tak pernah lekang pun..bagus2..mengikut tips puan xora ni..hehe..

apa2 pun..

TAHNIAH DYLL & FALAH..

semoga ikatan yang terbina antara kamu berdua akan kekal mekar indah sehingga syurga..
semoga dikurniakan zuriat yang soleh & solehah..
semoga bahagia bersama setiap saat..


2 com

kenduri vs pilihanraya

hai semua..

ntah bila la nak updated sal wedding dyll ngan put ni..

bergambar bukan main tp bila nak updated ya ampuuuuuuuuuuuuuuuuun!!!

malas nyer la..bukan apa..

koi sentap ngan abah sendiri semalam..

sampai ke hari ni hati tak tenang..huhu..

kalau la boleh terbang balik mentakab..ASAP balik..

dan kalau boleh jumpa Perdana Menteri..dah lama p jumpa..hehehe

mesti korang pelikkan?

nape plak la si rose nak jumpa PM..hehe..

koi bukan apa..koi dah lemah semangat ni bila abah sms..

"kak,pe cite tarikh kahwin awak orang ramal nak buat pilihanraya?"

ok!!mak sentap..hahaha

dah la serabut nak siapkan kerja..tersentap lak dengan sms itu..

mood bridezilla telah ON!!!

dan dengan rasa tak bersalah dan confident sms abah..

"yeke?xpe..pilihanraya pagi sampai petang..dah book semua dah..malas nak tukar.."

see!!!

macam hampehkan msg ngan abah sendiri macam tu..hahahaha.. =P

tapi dalam hati..tuhan jela tahu..huhuhu..

so..siapa ada pengalaman uruskan majlis yang bertembung ngan pilihanraya???

sebab kenduri saya nanti rewang..risau orang menolong je sibuk nak balik mengundi..huhu..



5 com

Updated : Baju Nikah & Baju Bertandang

hai semua..

ingat nak updated sal kad kawen wedding maksu tapi tak la plak amik gambar..

maka..sebelum kemalasan nak updated melanda..bek updated mana yang ada..

so..nak cerita baju nikah & bertandang..cerita pasal kain ada dekat entry ni & ni

actually, baju untuk majlis saya nanti dah dapat sebelum raya haritu..tapi nak updated malas..jadi peram dulu..hik3..

alhamdulillah..baju yang diimpikan berjaya disiapkan lebih awal dari tarikh which is 2 bulan lebih awal..waaa..suke!!!

walaupun ada sedikit kekesalan pada baju bertandang..tapi redha aje..sebab salah diri sendiri tak terangkan awal2 design macam mana yang nak..huhu..

baju nikah sangat la plain..hahaha..n pink gitu..hik3..

baju bertandang sangat la nampak dull n besar..hohoho..

nak tengok???

ala....

segan la..hahahahahaha =p

bagi tengok sikit la dulu..heeeee~

baju nikah pink ku ala2 jubah tapi meleret..layankan aja..muahahaha.. =P


baju kebaya songketku yang dull..huhuhu..

warna songket dull sebab tertipu dengan warna lampu dekat kedai!

menci tau..huhu..pasrah!!

tapi lepas tu bakal roomate memang tak suka beli baju bawah lampu kuning sebab saya selalu ungkit pasal baju songket tu..hahaha..

pssttt..psssttt..baju tu dia pilih..cerita dekat sini..

baju melayu bakal roomate untuk nikah pun dah siap..tempah kat oscar..tapi..penangan raya gamaknyer..pinggang seluar ketat!!hahahaha...maka perlu anta semula..huhu..

baju bertandang bakal roomate tak anta lagi..memang berani mati la ni..huhu..jangan kak ujie kata tak sempat nak buat sudah..pengsan koi nanti.. =p




6 com

DIY brown paper bag ~ bukan untuk ku.. =P

hai semua..

sekarang ni sedang bertungkus lumus mengikat reben..hoho..1100 reben kene ikat..baru siap 500..600 lagi nak potong n ikat..huhu..


800 untuk paper bag..300 untuk kad..kene siap sok..pengsan...hoho



barang-barang nak buat paper beg yang da dibeli..tq tag pun da siap print..simple je tq tag sbb empunya badan (a.k.a makcik bongsu ku ~ maksu) jenis menerima seadanya selagi boleh jimat..hehe..


ni contoh yang dah siap..baru je buat x sampai 5 minit tadi..hehe..terang lagi bersuluh..dolly lebih besar dari paper..hehe..pasrah!sebab tu je paling kecik yang ada kat cowboy..tu pun nasib baik paper beg dapat saiz besar dari biasa..tapi harga pun mahal sikit la..rm5/100pcs.. =)

so, siap ikat reben..tugas seterusnya akan bertukar tangan kepada maksu sebab yang tukang ikat reben ni pun dah nak mulakan misi DIY baju nikah n sanding yang juga bukan saya yang punya dalam masa sebulan!hoho.. tak tahu la sempat ke tidak ni..kalau tak..maksu pki baju separuh siap la...hehehe.. =p

nanti cite sal kad kawen lak ek..juga bukan daku yang punya!hehe =)
1 com

Selamat Hari Raya!!


hai semua..

sebelum start bercuti esok..

nak ucapkan



semoga lembaran kali ini akan memberi 1001 kenangan terindah dalam hidup..

maaf andai ada salah dan silap sepanjang berkenalan di alam maya ni..

hati-hati di jalan raya..jangan laju2 k!kalau kene speed trap nnt lari bajet kawen..hehe.. =P

1 com

berat hati

susah nak buat keputusan..

sampai nak menitik airmata..

tapi terpaksa jugak..

maka..

dengan berat hati..

saya lepaskan jawatan yang dah 3 tahun saya pegang..

mungkin ini yang terbaik..

moga selepas ni, kehidupan lebih bahagia..

amin..


7 com

Hand Bouquet : Fabric


hai semua..

hehe..lagi idea untuk HB..

tapi kali ni last la..kang korang jemu lak..hehe

HB yang menggunakan pelbagai jenis kain..satin ada..lace ada..cotton ada..tule ada..felt pun ada

kalau korang bek dengan tukang jahit..boleh la mintak perca kain..hehe..jimat disitu.. =P




source : etsy.com




mula-mula tertarik dengan HB ni sebab ade kain corak polkadot..hehe..

teringat lak kain polkadot cotton kat nagoya..

haritu nak beli tapi bakal roomate tak bagi sebab saya cakap nak buat baju raya..hehe..

marah betul dia..katanya macam budak2..

tapi polkadot tu comel... =)




2 com

Hand Bouquet : Kusudama Flower/Origami

hai semua..

selain HB dari kain organza..

mungkin korang ley cuba dari paper origami lak..

cantikkan?



source : etsy.com


simple je..tapi kene asah bakat buat origami semula la.. =)







5 com

Hand Bouqeut : Organza


hai semua..

nak kongsi gambar HB dari kain organza..

nampak simple tapi tetap ada keunikkan tersendiri.. =)


source : etsy.com

source : google

agak-agak nyer untuk tangan keras macam saya ni seseuai la nak DIY..hehe..


1 com

not in a good mood

hai semua..

hari ke4 berpuasa..tapi bau2 nak dapat gaji takde lagi..bakal roomate dah berseronok hari ni sebab dah dapat sebahagian bonus raya..

tapi saya????

meroyan kat ofis ni haaaa...mula la terkenang keadaan kritikal beberapa bulan yang lalu..aduhhhh...potong mood dah ni..huhu..tak sanggup rasanya nak lalui sangat2 getir macam dulu lagi..4 bulan yang memang menguji kesabaran tol..

disebabkan kes ni lah projek DIY saya tergendala..huk3..baru bersemangat nak mulakan semula..tapi nampaknyer..kene rombak lagi la..harap2 sempatlah..





:::notakakiku:::

tahun ni mood raya dah spoil..jangan la spoil mood saya nak kawen ek bos!banyak benda dah delay ni..huhuhu


0 com

updated persiapan majlis bertandang..

hai semua..

selamat berpuasa!!!semoga ramadhan kali ni akan memberi seribu kenikmatan.. =)

giler lambat wish kat korang..hehe..dah masuk hari ke3 puasa dah..bukan apa..1st day puasa kekonon nak post wish tapi nan ado..koi terkulai layu dekat ofis ni haaaa...hahaha..1 badan masuk angin sebab sehari sebelum puasa tu tak sentuh nasi..pastu makan yong tau fu je..sahur lak kemalasan tahap maksimum jadi minum milo + makan roti je..makanya..hari 1st day puasa koi tumbang..hik3..

semalam dengan semangat membara, habis meeting..singgah jap butik pengantin..bertanya tentang baju nikah dan bertandang..mana la tahu boleh dapat awal..hehe..alhamdulillah..insya-allah..kalu takde ape2 halangan, baju siap sebelum raya..SUKA!!

tapi nervous lak nak tahu hasilnya macam mana..harap-harap semua ok la.. =)

alang-alang dah ke sana..terus finalkan design meja beradap untuk majlis bertandang..just amik design yang sedia ada dalam butik tu je..sebab bakal roomate request nak yang meriah..makanya..serahkan je pada yang pakar.. =)

make up pun amik dengan akak butik tu juga tanpa rasa was-was..hehe..saya tak pandai bab solek menyolek ni sebab dalam hidup saya, muka saya ni ada 3 benda je saya letak..toner + krim safi + bedak baby..jadi hanya mendoakan moga akak tu make up tak tebal, muka saya tak berubah, kening saya tak dicukur..dan terpenting sekali..CANTIK..hehe

selesai 2 part untuk majlis bertandang tinggal nak fikirkan deko bilik dan menanti hasil baju bertandang je..yang selebihnya..serahkan pada keluarga bakal roomate untuk tentukan..tak nak serabutkan kepala sebab yang majlis resepsi ni pun dah terbengkalai projek DIY akibat penyakit malas..hehe..

tapi sempena ramadhan yang mulia ni nak berazam..nak siapkan semua projek-projek DIY yang separuh jalan tu sebelum end of this year..kalau tak..masak saya nanti..memang bertukar jadi bridezilla la..hik3..

doakan saya k!


4 com

tinggal rumah mak mertua lepas kawen???

hai semua..

sihatkah?

pejam celik pejam celik..tinggal berapa hari je lagi kita nak menyambut bulan ramadhan..jadi..dikesempatan yang ada ni, nak mintak maaf la kalau ada terkasar bahasa..terlepas bicara dengan kamu-kamu semua..maaf ye..dan selamat berpuasa tau! =)

ok..berbalik semula kepada tujuan asal nak menulis ni..actually kalau korang ingat, saya pernah bagitahu yang saya akan tinggal dengan family bakal roomate lepas kawen..korang ingat x?(bajet ko glamour la kan rose!hehehe =p )

oleh sebab seboleh-bolehnya saya nak elak tinggal dengan mertua..jadi saya mencuba dengan sehabis baik la nak memahamkan bakal roomate dengan alasan-alasan saya..dan alhamdulillah..tetibe suatu hari ni bakal roomate berkata.."lepas ni kita duduk bukit rangin la..dekat jugak nak ulang alik"

waktu tu..saya rasa macam nak terbang dah..hahahaha..melayang-layang je rasa..seronok ok!hehehe..senyum tu sampai ke telinga..*puas*

walaupun saya tahu saya tetap kene tinggal dengan mertua buat sementara waktu sementara nak tunggu rumah siap..tapi ayat tu dah cukup melegakan hati saya..at least..apa yang saya cuba sampaikan bakal roomate, dia dah paham..

terus terang masa mula-mula dengar cadangan bakal roomate nak duduk rumah family dia..memang agak frust memandangkan saya ni da berangan macam-macam untuk menjalankan kehidupan suami isteri..haaa!jangan fikir bukan-bukan ek..saya cuma terfikirkan keseronokan alam rumahtangga bila baca kisah rutin harian puan xora..tak sabar nak jadi pengurus!hehe =P

mula2 saya rasa nak je bangkang habis-habisan..nak merajuk la..nak boikot la..tapi tak guna kalau saya menegangkan keadaan..lagipun alasan yang diberikan adalah alasan yang munasabah..saya sendiri sedar akan timbul masalah kalau saya terus berkeras..jadi saya tunggu masa yang sesuai..

saya bagi masa pada bakal roomate..melihat dan menilai sejauh mana cadangan tu sesuai untuk kami..lebih senang..saya menggunakan pendekatan saikologi(eh!tol ke?) sebab kalau saya start membebel..sakit telinga bakal roomate..hehe..dan disebabkan saya pun sedikit jelas dengan perangai dia yang kene nampak depan mata baru nak paham..jadi saya lebihkan kepada penjelasan dengan perbuatan (paham x?ayat tunggang langgang dah..bm fail!hehe)

jadi..bermula la misi saya nak saiko bakal roomate..hehehe..dan bila dah berlaku beberapa insiden yang bakal roomate tahu yang dia tak leh nak berangan-angan nak manja lebih-lebih dengan saya bila dah kawen disebabkan saya suka buat muka seposen bile dekat umah dia..dan saya jadi pendiam seperti budak kecik tak reti bercakap..dan kalau bercakap suara macam nak tak nak kuar je konon cover ayu kan..maka rasa nya..dia dah paham kot..hehehe..

bagi saya tak ada salahnya duduk dengan mertua..dan mungkin dengan cara ini kita lebih memahami keluarga baru kita..cuma kadang-kadang..ada perkara yang perlu kita simpan dengan pasangan kita supaya jika ada apa-apa yang berlaku nanti tidak akan ada pengaruh luar terbabit..senang kata..privacy tu penting sebab dalam rumah tangga ada up and down..ada masa aman ada masa bergelora..kalau gelora tu ternampak oleh ahli keluarga, bimbang ada masalah lain yang timbul..

jadi..demi keharmonian rumah tangga dan mewujudkan perasaan memerlukan,diperlukan,menghargai dan dihargai antara satu sama lain, lebih baik berdikari..tak gitu? =)

kalau korang mengalami situasi macam saya, jangan cepat melatah..ambil masa untuk bertenang dan fikirkan cara terbaik..kadang-kadang lelaki ni tak boleh dibantah dengan kata-kata..sebab akan rasa tercabar..jadi kalau boleh guna pendekatan yang lebih mudah untuk mereka faham..kalau ada alasan..kaji alasan tu dan cari penyelesaian..insya-allah..semuanya akan dipermudahkan.. =)




8 com

candy buffet

hai semua..

tinggalkan cerita rasa sayu saya itu..tak mau fikir..nanti emosi sepanjang masa..hehehe..

so, nak kembali menceriakan blog dengan perancangan untuk majlis nanti..walaupun tak pasti menjadi tak plan ni sebab masih lagi berkira-kira cukup tak masa dan bajet..tapi tetap nak plan jugak..mana la tahu tetibe ada peluang kan..hehe..

kalau buat pun just a simple candy buffet untuk tetamu cilik sebab saya malas nak pack gift tuk diorg..saya bukan ramai adik beradik nak mintak tolong itu dan ini..jadi..nak memudahkan..buat candy buffet..pastu sorang dua duduk situ dan pantau..senang..tak payah nak bergerak sana sini..

jadi..dah google mencari gambar untuk rujukan..


source : amandam2010

source : google


tapi tak tahu kenapa saya blur..hahaha..

tetibe tak tahu candy apa yang saya nak letak..padahal dulu ley tahan hantu candy n chocolate gak saya ni..tapi sejak mengalami masalah gigi..tengok gula-gula pun saya dah seram..tak sanggup nak tanggung azab sakit gigi..ok!saya mengaku takut nak cabut gigi sebab teringat kisah abah dan gigi nya..hehe..

kalau tengok dalam gambar..macam-macam ada..maracons, kek, lolypop, coklat bar, gula-gula, jelly..warna wani gitu..tapi saya nanti takde la semeriah tu kot..sedang berkira-kira dengan bajet ni..hehe..almaklum la..saya kan pengantin yang terikat dengan bajet yang ciput tapi selera yang menggunung tinggi..heeee~

tapikan banyak benda nak kene ambil kira ni..bekas-bekas nak letak candy lagi..deco lagi..huhu..~~~~pengsan~~~~

ok!

siapa yang dah dan merancang nak buat candy buffet?

berapa ek kos kasar nak siapkan?saya tak tahu la nak target tuk berapa org..kalau 100ok tak?ke kira macam mana?

sesungguhnyer otak saya xleh nak fikir..blur..huhu..










4 com

sayu dihati bila nak jadi isteri orang ni..haishh..

hai semua..

meniti hari-hari yang mendatang membuat rasa pilu di hati makin bertambah..bukan kerana saya kecewa dilukakan..tetapi kerana hakikat yang pasti akan terjadi..membuatkan hati saya sentiasa sayu..korang rasa tak?

bukan apa..sejak dua menjak ni saya jadi sayu hati bila teringatkan mak dan abah..pernah sekali saya menangis masa makan malam di rumah FMIL sebab tertengok lauk singgang ikan tongkol..saiko kan saya?hahaha..sampai bakal roomate naik pening melayan kerenah saya..emosi je..hehehe..bukan apa..sebab lauk tu memang lauk wajib kalu saya balik rumah family..mak mesti masakan..sedap... =)

bertambah sayu hati sejak dua menjak ni bila bakal roomate cakap.."takpe..tinggal 6 bulan je lagi abah nak jaga..lepas ni pa jaga lak..dah tak boleh nak harapkan abah temankan lagi kalau ada urusan luar" dialog yang berapa kali diulang rentetan dari kes saya terpaksa menghadiri technical talks kat summit hotel baru-baru ni..serius saya tak tahu kat mana..saya memang fail jalan KL..hehe..nak ajak bakal roomate lagi la dia tak tahu langsung..last sekali ajak abah saya temankan..selesai masalah..

tapi i sentap ok dengar ayat tu..huhuhu..bukan apa..tanpa sedar..tak lama je lagi saya akan jadi isteri bakal roomate..sebelum ni..apa-apa hal mesti mintak abah temankan..dulu ada meeting KL pun saya naik bas dari kuantan..abah follow naik kereta dari mentakab semata-mata nak tahu saya selamat sampai dan tunjukkan tempat saya nak meeting tu..sweet kan abah saya?best jugak kalu bakal roomate leh buat macam abah buat.. =)

jadi..bila kenang semua pengorbanan mak dan abah..buat saya rasa tak jadi nak kahwin je..huhuhu..sayang lak rasa nak lepaskan rasa dimanja2kan oleh mak dan abah..hehehe..tapi mana boleh..saya sayang jugak bakal roomate..jadi mesti kahwin!!dengan harapan bakal roomate ley manjakan saya macam mak dan abah buat..hehehe =P

korang macam mana ek?

pas kahwin ada tak lagi rasa sayu tu?





10 com

idea meja beradap

hai semua..

lama tul tak fikirkan tentang wedding preparation saya..hoho..tetibe bile dah kene tegur ngan ayah bakal roomate tentang persiapan kami..terus saya blur..hahahaha..tetibe jadi gelabah tak tentu pasal..hik3..

mula la pejam mata je dah terbayang rupa majlis nanti..dah tetibe jadi nightmare lak bila terbayang bukan-bukan..terbayang baju la..khemah la..meja beradap la..candy buffet la..bilik tido la..aduh..sesak jadinyer..huhu..

tapi takpe..maintain cool..kalau menggelabah..confirm otak saya tak berjalan..pastu moody..hehe..

nasib baik la dah ada gambar2 simpanan yang berkenan dihati..boleh la recall semula apa yang saya bayangkan sebelum ni..hehe..

tentang pelamin saya tak kisah sangat..sebab it just mini pelamin untuk nikah..jadinyer memang lepas tuk bergambar time nikah jela..buat ala kadar janji ada backdrop yang cantik mata memandang.. =)

yang jadi serabut bila fikirkan meja beradap..almaklum la..majlis saya bukan ada pelamin yang grand..lagipun bukan tradisi keluarga kami nak bersanding bagai ni..jadi mungkin kerana telah terdidik dan terbiasa, buat saya tak pernah terfikir untuk bersanding..tambah pulak keluarga tunang pun jenis tak bersanding.. maka dengan hati terbuka saya menerima..tapi..syarat nyer meja beradap mesti nampak macam pelamin..hehehe..

tapi bukan bermaksud hiasan meja beradap saya tu sampai 2, 3k..saya cuma nak meja beradap saya simple tapi sweet..haaaaa...guane tu?hehe..

so, tadi dah meng'google' beberapa elemen yang saya nak cuba gabungkan..tapi tak tahu la jadi tak..hehe..semuanyer bergantung kepada keadaan, masa dan barang..sebab kat kuantan ni bukan senang nak mencari barang..kalau nak kene p KL..tapi tak berbaloi la pulak kalau semata2 untuk benda tu je kan..huhu

agak2 korang..cantik tak kalau saya buat gabungan seperti dibawah..
creadit pic : filmshotartifact

benda kat backdrop tu orang panggil fan paper kan?ok tak korang rase letak kat backdrop meja beradap?











creadit pic : google

pastu gantung pom poms/lantern ni kat khemah..ke nampak serabut?urmmm..


apa pandangan korang?

4 com

kawan comot saya kawen! =P

hai semua..

sihatkah?macam mana persiapan korang?harap2 semuanya berjalan lancar.. =)

saya macam biasa..nan ado nyer progress..malas menguasai diri..hehe

blog pun dah lama tak update..blog korang pun tak terjenguk..huhu..teruk tol saya ni..huhu..

tapi hari ni semangat nak updated tentang majlis perkahwinan sahabat tersayang yang dah kenal dari umur 5 tahun..dari sama2 comot sampai la sekarang masing2 dah cantik hansome..hehe..(puji diri sendiri..hahaha..=P)

seriusly, tak dapat nak gambarkan betapa happynya saya dan kawan yang lain bila dapat berita perkahwinan dia..yela..dah 21 tahun bersama..membesar sama-sama..macam-macam dah kami lalui bersama..kami ni dah macam adik beradik..

yang buat kami gembira sebab sejak tahun lepas lagi si pengantin ni duk mengeluh dengan kami sebab takde awek nak ajak kahwin..sabo jela..

asal jumpa je mesti duk suruh carikan calon cepat-cepat..malu sebab kawan yang lain dah ada pasangan..pastu sibuk nak jugak kawen tahun ni sebab taknak datang wedding saya tanpa teman..

macam-macam..kalau perempuan xpe..ni lelaki..risau sangat..bukan saham jatuh pun..haishhh..abu..abu.. =)

namun..ni la kuasa ALLAH..kalau dah tertulis jodoh dah sampai..sekelip mata je..

alhamdulillah..perkenalan dalam tempoh 2 minggu..membawa ke jinjang pelamin..ni kekira kawen express la..bertunang awal bulan 5 dan bersatu pada hujung bulan 6..sampai jugak hajat ko ek abu..hehe..

inilah pasangan pengantinnya..

abu@fitri dan humaira

masa ni memang nak tergelak tengok sebab abu senyum sampai ke telinga sebab dah kawen..hampeh!bangga la tu!takpe abu..ko tunggu la time aku lak..heeee~



comel isteri ko abu..pandai ko cari ek..tapi yang penting padan muka ko..kutuk lagi aku n mawa pendek..isteri ko pun sama je level dengan aku..hahaha..

tapi bila dikenang-kenang..sedey la pulak..dah 3 orang geng kita kawen..tak lama lagi pejo pulak..lepas ni lagi payah la nak lepak sama2..huuu~

apa pun..aku tetap doakan semoga ko n isteri akan kekal bahagia bersama hingga syurga..dan dkurniakan zuriat yang soleh & solehah..TAHNIAH abu!!

tapi cerita tak habis disitu ek..ada lagi satu pasangan pengantin...

tarrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaa..

faezah dan awin

ni adik en.abu tu..ni pun kawan sepermainan gak tapi muda setahun dari saya..

suka sangat baju dia..sama macam yang diimpikan..tapi apalah daya..kat sini baju macam ni kalau sewa 1k keatas..huhu..lari bajet..


pelamin pun cantik..mak saya suka sangat tengok kerusi pelamin tu..tapi sekali lagi..apalah daya..anak mak ni taknak bersanding bagai mcam ni..cut cost!hehehe

meja beradap..simple je tapi tetap nampak meriah sebab berlatar belakangkan pelamin..

last sekali..

hiasan bilik tdo..suka sebab ade tiang..tapi tiang ni asing..maybe butik pengantin sediakan kot..pastu kat atas ada kristal gantung2..kalau banyak mesti lagi meriah.. =)

tahniah faezah dan suami!!semoga kekal bahagia hingga syurga dan dapat anak yg comel, soleh n solehah..amin.. =)