2 com

Zarif 'aqil : berat badan selepas 8 bulan

Hai semua..

Seronok bila tengok anak orang yang tembam bam bam tu..geram nak cubit-cubit pipi..nak gomol-gomol...hehehe..tapi bila tengok anak sendiri..alahai anak..macam mana la mama nak buat awak jadi bam bam macam kawan-kawan awak..huhuhuhu..

Sekarang zarif 'aqil dah 8 bulan..berat badan baru je 7.3kg..kalau ikut graf..cukup-cukup makan je berat kau nak..mak kau ni risau tak terkata dah ni..kawan kamu yang depan rumah tu baru 5 bulan dah 8kg lebih..punya la semangat..tenggelam letak kau kat sebelah nak oiii...huhuhu

Tapi kalau mama mengadu kat nenek kamu..nenek kamu releks je nak..sebab dia kata..mama masa kecik lagi teruk dari kamu..nenek selalu kene marah dengan nurse sebab berat mama tak pernahnya lepas line putih..muahahaha..ikut gen mama rupanya kamu ni yek..ingat ikut papa kamu..yela..papa kamu kan bangga semua orang cakap muka kamu ikut papa..hukhukhuk..tapi takpe..mama yakin..kamu mesti akan ikut muka mama bila besar nanti..Mesti!muahahaha..nampak sangat mak ko jeles dengan papa ko nak..

Dah..dari fikirkan anak tak ikut muka ko..baik la ko fikir macam mana nak tambahkan berat badan si kecik tu..huhuhuhu..

Sejak dari zarif 'aqil lahir..dia memang  susah nak menyusu botol..dia lebih suka BF direct..tapi apalah daya saya..bukan rezeki saya nak bagi dia susu badan sepenuhnya..sejak lahir lagi dia dah start campur dengan susu FM..ok..mula rasa sayu dan pilu dan luluh..sudah!tak nak ingat kisah sedih..next time ada rezeki anak yang lain kene lebih kental menghadapi orang sekeliling..huhuhu

Jadi disebabkan susu badan saya pun dah tak berapa nak ada dan kurang minum susu FM berat badan zarif 'aqil memang susah nak naik..berat sebelum start makan iaitu masa 6 bulan baru 6.8kg..and after 2 months saya intro makanan..berat dia cuma naik 500 gram..see???macam mana mak kau tak risau nak..mama bagi makan pun berat badan naik sikit..

Bila dah start makan..lagi dia tak nak minum susu..air masak pun tak nak..harapkan susu badan mama kamu yang tunggu masa nak kering je ni..huhuhuhu..macam mana la kamu nk berat sayang..dan sekarang sudahnya,kamu susah nak berak..risau tau..papa kamu tiap2 hari tanya mama..mama pun dah tak terjawap da nak cuba buat apa lagi bagi kamu lawas sikit..

So,sekarang tengah usaha mencari alternative macam mana nak bagi anak mama ni minum susu and air..buntu betol..huhuhuhu..

Tapi apa-apa pun..mama tetap rasa lega sebab walaupun kamu kurang dapat khasiat susu,alhamdulillah kamu jarang sakit..kalau sakit kamu cepat baik..mama pun selalu ingat pesan nenek..jangan terlalu risau..yang penting kamu sihat,aktif n perkembangan masih ok..In Sha Allah semuanya akan baik-baik sahaja..

Walauapapun..mama and papa akan cuba yang terbaik untuk kamu..moga kamu sentiasa sihat dan cergas..amin..













1 com

110212~110214~2 tahun sudah

Hai semua..

Alhamdulillah...syukur pada Allah..walaupun kami diduga dengan pelbagai dugaan,cabaran dan musibah tapi alhamdulillah..kami dapat harunginya..2 tahun yang pertama memang mencabar..belajar untuk hidup bersama, cuba untuk lengkap melengkapi antara satu sama lain bukan perkara yang mudah..memang kena banyak-banyak bersabar dan muhasabah diri..

Alhamdulillah..Allah kurniakan saya suami yang sangat-sangat mudah membantu bila saya memerlukan..suami yang masih sanggup menerima segala kekurangan saya walaupun kadang- kadang perangai saya melampui batas..

Yup!saya mengaku..tahun pertama perkahwinan saya terlalu emosi..silap sikit saya memang cepat tarik muka..cepat naik angin..mungkin kerana apa yang dijanjikan tak tertunai,saya jadi nak marah..saya mula menjadi seorang yang tak bertimbang rasa..dan bila ingat balik rasa nak menangis pun ada..bertapa buruknya perangai saya masa tu..huhuhuhu..

Tapi bila lama-lama,hikmah setiap apa yang terjadi muncul..Allah Maha Mengetahui segalanya..Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya..waktu tu memang rasa sangat-sangat bersalah sebab saya terlalu berkeras dengan pendirian saya..

Alhamdulillah..setelah 2 tahun berlalu..kami masih bahagia..suka duka ketawa menangis kami masih bersama..Kalau dulu saya selalu bertanya dalam diri saya adakah tepat pilihan dan keputusan saya memilih suami..tapi kini alhamdulillah..Allah tunjukkan jalanNya..

Buat suamiku..

Terima kasih kerana masih menyayangi saya seadaanya..♡♡♡♡♡♡♡

Terima kasih kerana sentiasa ada membantu disaat saya memerlukan..♥♥♥♥♥

Terima kasih kerana sudi menjadi tempat isterimu bereksperimen memasak.. :P

Terima kasih kerana menjaga saya dan zarif 'aqil dengan baik..♡♡♡♡♡♡♡

Terima kasih untuk segalanya..♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡

Walaupun kita tak celebrate anniversary kita buat kali yang ke2 ni seperti yang di angan-angankan oleh isterimu ini..hehehe

Tapi saya tetap sayang kamu dunia dan akhirat.. :D

So,nasihat saya pada yang baru-baru nak kahwin..plzzzzz..jangan jadi macam saya..even saya dan suami dah kawan lebih 10 tahun sebelum kahwin..still tak menjamin kita kenal 100% perangai pasaangan kita..walaupun kita dah tahu perangai buruk pasangan pun..still tak menjamin kita mampu terima sepenuhnya bila dah hidup bersama..jadi..muhasabah diri sangat penting selain bersabar dan bertolak ansur dan seangkatanya..

Semoga kebahagian akan kekal menjadi milik kita..amin..

Tata! ♥♥♥♥♥♥♥




0 com

Pengalaman Bersalin

Hai semua..

Hari ini rasa macam nak flash back sikit saat-saat nak melahirkan bos kecik kesayangan saya tu, muhammad zarif 'aqil..

Kalau ikutkan due saya,11hb june 2013..tapi si kecik tu seronok sangat kot duduk dalam perut mama dia..tak juga keluar2..nervous tak usah cakap la..memang berdebar je..papa nya dah bising..bila la si kecik kat dalam tu nak keluar sebab jealous mama dia je yang dapat rasa pergerakan si kecik tu kat dalam..kadang2 je dia tunjuk kat papanya..hehehe..

Dalam menunggu masa yg dah overdue tu..still pergi kerja lagi..tapi sebab husband da membebel sebab risau saya sakit masa dekat ofis..jadi ambil cuti awal..

Jumaat,14hb june 2013

Masa tengah syok tidur walaupun tak lena mana..tetibe terasa macam sakit perut..tapi lebih kepada macam sakit nak period la..dalam hati..dah sampai masa ke??tapi buat tak tahu je..lagipun tengok jam baru pukul 2 pagi..so..lelap la semula..

Sedar tak sedar dah pukul 7..sabar jela..kelam kabut kejutkan husband..masa nak mandi,sekali tengok ada darah..masa tu nervous bukan main..sebab ingat budak ofis cerita...tanda nak bersalin,turun darah atau air..tiba2 je rasa blank..hohoho

Panggil husband,tunjuk..n husband panggil MIL..sah!dah sampai la masa nya..kami pun siap2 la apa yang patut nak pergi hospital..

Tapi..sempat lagi mintak husband bawa pergi makan mee calong dulu..hahaha..kononya nnt dah bersalin,lama nak tunggu makan sedap2..hihihi..

Dah siap makan,serah diri kat hospital..masa nak check bukaan tu,muka cuak tak usah cakap la..dah la yang nak buat tu doc lelaki..tapi nak tak nak kene terima la..alhamdulillah..tak sakit sangat seperti yang dibayangkan..hohoho..tapi bukaan baru 2cm n contraction tak kerap jadi doc pun suh balik rumah dulu memandangkan wad penuh masa tu..

So,balik la ke rumh semula..masuk bilik terus tidur..rasa penat sangat..sedar tak sedar husband balik dari solat jumaat ajak makan..elok je berdiri terasa ada benda mengalir..darah yang sangat la banyak..time tu memang da cuak..husband panggil MIL n suh kami siap2..tapi sempat lagi makan dengan seleranya..bak kata husband..kumpul tenaga nak keluarkn si kecik kat dalam tu nanti..

Sampai hospital,doc check bukaan..rupanya da 4cm..dalam hati..cepatnya..so,doc suh daftar masuk wad..maka bermula episod sedih duk wad sesorang bile time melawat dah abis..muahahaha..

Tapi sebelum husband tinggalkan wifenya seorang diri..sempat la suapkan nasi..walaupun wife dia demand nak makan benda lain tp terpaksa pasrah makan makanan hospital sebab husband risau..sempat juga husband beli roti untuk bekalan tengah malam kalau lapar..

Malam sorang2 dalam wad memang tak best..huhu..tapi tabahkan hati juga..dalam pukul 9 dah start rasa sakit kat belakang..baru nak lelap terasa sakit..tapi tahan jela.. memang mindset masa tu sakit ni penghapus dosa..saya kene kuat untuk zuriat yang memang saya tunggu2..

Sabtu 15hb june 2013

Sempat terlelap sekejap tapi tetibe rasa sakit yang amat..bila dah lega,kekonon nak ke toilet..sekali elok je berdiri terasa air panas keluar..memang masa tu cuak sangat..tapi buat muka kental pergi cari nurse and nurse check bukaan still 4 cm..masa tu dalam pukul 1pagi..dalam hati risaukan si kecik kat dalam..tp memang tak putus2 berdoa harap2 dia tak ada apa2..

Tapi lepas je air ketuban pecah,sakit nya Allah jela tahu..masa tu mulut tak berhenti zikir..bila datang rasa sakit tu mengagau cari benda nak pegang..huhuhu..ada nurse perasan and dia tanye,saya ok tak...nak ubat tahn sakit ke.?tapi saya cakap ok..masa tu dalam hati saya memang nak rasa sakit tu..saya nak rasa apa yang mak saya rasa masa lahirkan saya..

Nurse dah pesan..kalau saya rasa nak terberak bagitau..so,dalam kul 4 saya cakap dekat nurse yang saya dah rasa macam nak berak..nurse panggil doc untuk check bukaan n terus minta nurse hantar saya masuk labour room..tapi nak dijadikan cerita..labour room full house..so,saya kene tunggu dulu..

Dalam pukul 5.30 pagi,saya dapat masuk labour room..time tu memang dah penat sangat tahan sakit..tapi alhamdulillah..walaupun tak dapat tdo saya tak rasa lembik pun..still ada tenaga lagi..husband dah tunggu dekat depan labour room..tunggu masa nak masuk temankan saya..

Masa dalam labour room,bukaan br 9cm..nurse suh bertahan tapi sakitnya..dah tak terucap.. yg saya sebut cuma Allah..zikir yang saya hafal dah tak boleh nak ingat..husband kat sebelah yang tolong baca..n saya ikut apa dia cakap..

Last sekali,saya cakap saya memang tak tahan nak berak..hehehe..nurse kata,ok..awak cuba teran..first masa dia ajar saya salah buat..jadi dia suh saya stop..tp saya kata,saya tak boleh tunggu..jadi..berbekal tenaga n semangat yang ada..saya push jugak..tak ingat berapa kali..tapi seingat saya masa nurse cakap kepala dah nak keluar memang saya push sekuat hati..dan..alhamdulillah..hilang terus rasa sakit tu..masa tu saya tersenyum sendiri sebab tercakap dalam hati..lega giler dapat berak..kahkahkahkah..

Pastu baru teringat husband n baby..hikhikhik..dengar suara baby menangis..pandang husband..kekonon nak tengok reaksi dia..rupanya dia pun menangis jugak..saya yang muka relaks jadi tertanya..kenapa???baby ada masalah ke???dia geleng kepala n terus cium dahi saya..ooooo..time tu baru pk..dah selamat rupanya..hehehe..giler hilang ingatan jap..hohoho..

Masa nurse letak baby kat dada..terus tersenyum n dengan selamba cakap dengan husband..baby ikut muka mama lah!hahahaha..sabar jela..husband tepuk dahi saya..saya gelak je..dah puas tenung muka baby,nurse ambil tuk bersihkan..maka berakhirnya penantian kami selama 40 minggu 3 hari nak jumpa putera sulung kami..saya selamat lahirkan baby pada pukul 6.44pg..

Walaupun ada yang cakap saya ni dikategorikan susah masa bersalin, tapi rasanya alhamdulillah..saya tetap rasa dipermudahkan..

Tapi...rasa kekonon dah lega sebab semua dah ok..tapi terlupa diri sendiri tak settle lg..part nak kene jahit tu yang paling azab..hohohoho..ada orang yang kata tak sakit..tapi saya rasa lagi sakit dari nak bersalin..bayangkan 3 orang yang berlainan yang jahit..dah macam bahan ekspirimen lak..masa jahit bahagian paling luar tu memang saya meraung tak ingat dunia..terkejut sebab masa tu saya pejam mata sambil menahan sakit tiba2 rasa kene sentap dekat bhgian bawah tu..dengan selamba nurse tu cakap dengan kawan dia..aku tertarik kuat benang sampai terlucut jarum dari tangan..masa dengar rasa macam nak marah pun ada tapi redha jela..lama tak lama la nurse tu jahit..pukul 9 lebih baru saya dihantar masuk wad..

Tapi..kalau tanya saya tengok tak jahitan tu,memang tak tengok pun..tak sanggup..tapi husband memang membebel la masa dia tolong cuci..katanya jahit macam cakar ayam..hohoho..entah la..tak boleh nak bayang macam mana..hehehe..

Tapi apa2 pun tetap kenangan manis buat kami berdua..alhamdulillah sebab diberi peluang untuk bergelar papa and mama..harap2 kami dapat menjaga amanah Allah ini dengan sebaik mungkin..amin..




0 com

siapa boleh tolong saya???

Hai semua..

Walaupun dah masuk tahun baru 2014,empunya blog rasanya akan updated cerita2 basi dalam hidup dia..hehehe.bukan apa..memori empunya blog dah makin full..kalau tanya cerita2 masa mengadung atau bersalin ke..cerita masa majlis kawen ke..or tanye bile zarif 'aqil pandai itu ini...confirm ambil masa yang lama untuk ingat semula..entah la..sekarang memang mudah sangat lupa..tak pastilah kalau urat putus masa bersalin haritu urat nk mengingat..hehehe.. boleh ke macam tu????

So..mungkin blog ni akan lebih banyak flashback story dari cerita terkini..hohoho..

Cuma sekarang ni sedang berusaha tuk mengupload gambar ke dalam blog..saya tak tahulah silap dekat mana..habis selongkar da button2 ni..tapi still tak dapat..korang tahu tak kalu guna android macam mana nak upload ke blog?saya buta IT sikit..hehehe

Bukan apa..bosan kot baca blog takde gambar..hohoho..kalau dapat upload sekeping pun jadi la..ini sekeping pun tak lepas..apa kes????

Jadi,pada sesiapa yang sudi membantu..harap dpt membantu ye! =)

0 com

setelah sekian lama..

Hai semuaaaaaaaaaa...:D(mcm la ada org tgg ko updated ros..huhuhuhu)

Giler lama menyepikan diri..hehe..bila dikira2 dah 2 thn lebih blog ni terabai..hohoho

Sori ye sebab terus menghilangkan diri tanpa ade sebarang berita tentang wedding ku itu..huhuhu

Sebab utama tetibe hilang dr alam maya sebab mse tu dpt offer keje tempat baru..n yg menyedihkan kt ofis baru xde line tenet pn tuk staf...huhuhuhuhu..pc tertentu je ado..jd pasrah jela..hohoho

Tp alhamdulillah..wedding tetap berjalan lancar wlpn mcm2 drama berlaku..n now..i'm a happy wife n mother..=)

Da lama niat nak updated blog..dr lepas kwen..lepas tau pregnant..lepas lahirkan si kecik sorg tu..lepas pindah umah..lepas banjir..dh masuk thn br..tak jgk updated2..hahahaha..

Tp kali ni nk cbe gk updated..sbb bnyk sgt benda nk di abadikn dlm blog ni..mana la tahu kalu umur tak panjang..ada la tmpt tuk si kecik tu baca pasal hidup mama dia yg garang ni..hehehe.. =)

Buat permata hati mama..muhammad zarif 'aqil...mama syg kamu dunia n akhirat..kamu harta mama plg bernilai n tiada galang gantinya..moga mama mampu menjaga n mendidik kamu jadi anak yg soleh..aminn..
20 com

Checklist yang x seberapa =)

Dokumen Pernikahan

Kursus Perkahwinan [ done ]
HIV Test [ done ]
Surat Akuan Bujang
Borang Kebenaran Berkahwin

Majlis Akad Nikah

Tok Kadi [ book ]
Upah Kadi & Saksi [ done ]
Mas Kahwin [ done ]
Cincin L & P [ done ]
Bride
  • Baju Nikah [ progress ~ patch lace ]
  • Veil
  • Tudung
  • Kasut
  • HB
  • Make up
Groom
  • Baju Melayu [ done ]
  • Butang Baju [ done ]
  • Sampin
  • Songkok
  • Kasut
Bantal Nikah
Pelamin Nikah [ diy ~ 70% done ]
Makan - Makan [ mak uruskan ~ rewang ]

Majlis Resepsi, Mentakab

Kenduri ( mak n abah uruskan )
  • Khemah/Kanopi
  • Kerusi / Meja
  • Pinggan/ Gelas
  • 2 Set Buffet
  • Makanan Tetamu
  • Makanan Pengantin
OP [ book ~ HR ]
Pelamin [ diy ]
Meja Beradap
Make Up
Bride [ book ~ K.ujie ]
  • Baju Sanding
  • Veil
  • Tudung
  • Aksesori
  • Kasut
  • HB
Groom [ book ~ K.ujie ]
  • Baju Melayu
  • Sampin, Tanjak
  • Aksesori
  • Kasut
Guestbook
Candy Buffet
PA system / Home theater
Door Gift Tetamu [ 50% done ]
Door Gift Rombongan
Door Gift Kawan2
Kek / Pulut Kuning
Bilik Tido
  • Cadar [ done ]
  • Hiasan [ done ]
  • Langsir
  • Katil
Hantaran
  • barang
  • hiasan [ 50% done ]
Majli Bertandang, Kuantan

Kenduri ( Ngah uruskan )
  • Kanopi ( half moon )
  • Caterer
OP [ book ~ HR ]
Meja Beradap [ book ~ K.ujie ]
Make up [ book ~ K.ujie ]
Bride
  • Kebaya Songket [ done ]
  • Veil [ sewa dengan K.ujie ]
  • Tudung
  • Aksesori [ sewa dengan K.ujie ]
  • Kasut
  • HB
Groom
  • Baju Songket [ baru hantar jahit ]
  • Sampin, Tanjak [ done ]
  • Aksesori [ sewa dengan K.ujie ]
  • Kasut
Guestbook
Door Gift Tetamu [ 50% done ]
Door Gift Rombongan
Door Gift Kawan2
Kek / Pulut Kuning
Bilik Tido
  • Cadar [ done ]
  • Hiasan
  • Langsir [ done ]
Lain -Lain

Kad [ pending untuk print shj ]
Payung
Bunga Pahar [ diy ~ 30% done ]
Bungga Manggar
Penunjuk Arah
TQ tag
5 com

bila orang tua dah mula bertanya..

hai semua..

rentetan dari entry ini..rasa gelisah tak habis lagi..

tiba-tiba bakal roomate cakap mak dia dah bertanya macam mana persiapan kami..

nak jadi cerita hari sebelum tu..mak saya dah bising-bising kat belakang masa abah call sebab anaknyer asyik sibuk je..tak reti-reti nak balik settlekan hal kat sana..hoho..

habes lah saya..heeeeeeeeeeeeeeeee~

so...

malam ni akan ke rumah bakal roomate melakukan rombakan dan perbincangan perjalanan kewangan dan juga urusan kerja kawen..

harap semuanya ok dan takkan bersuasana tegang...hehe..sebab saya ni cepat tension ngn bakal roomate..dia selalu tak tunggu saya terang sampai habis..mesti nak pangkah!haisshhh...

tapi hal booking mem'booking' kebanyakan dah settle..kecuali untuk majlis sebelah saya..masih tak confrimkan lagi dengan butik pengantin..selamba kan..jap g kalu orang tu full book..ko jangan nak frust menonggeng ek rose! =p

urmmmmm...

nampaknya kene post satu entry ni apa yang dah settle..kang kalut lagi..hehe.. =)