duit hantaran @ mas kawen

sedang saya berblogwalking..saya terperasan tentang 1 isu dimana isu yang menjadi perbualan hangat antara blogger2..saya yang tukang baca pun dah pening nak paham..hehe..sebab sepanjang yang saya tahu dari penceritaan my mum sendiri kepada saya..

mas kawen adalah pemberian ikhlas dari suami sebagai tanda penghargaannya terhadap isteri kerana sudi menerima dirinya..iaitu..dengan bahasa mudah, nilai isteri dimata hati suami..dan mas kawen nie selalunya pihak perempuan akan belikan sesuatu untuk dirinya dan ianya berbentuk kekal..contohnya membeli sebentuk cincin..

macam my mum..dia kata duit mas kawen dia dulu, dia beli cincin..tapi since cincin tu dah xelok..dia upgrade kepada barang kemas yang lain..yang penting..nilai mas kawen tu masih ada pada barang tersebut..

duit hantaran pula adalah pemberian atau saguhati dari pihak lelaki untuk majlis kenduri kendara pihak perempuan..yang ini selalunya kita akan serahkan kepada parents..dan diberikan lebih awal iaitu sebelum hari pernikahan..so..kadang-kadang, masa hari pernikahan ada yang just display cek yang dah x boleh digunakan jela..hehe..tapi sekarang pun dah x ramai letak duit hantaran dalam senarai hantaran..lagipun kalau orang tahu jadi bualan pulak..hehe

tapi lain negeri lain pulak caranya..apa-apa pun mesti tanya pada yang pakar = yang dah berkahwin la..hehe..tanye orang x kahwin lagi confirm la dia pun 50% - 50% melainkan dia memang kerja pejabat agama..hehe


p/s : mas kawen pahang minimum rm22.50..tapi dengar haritu nak naik..hehe..macam best je bunyi..hik3.. =)

tp harap-harap tidaklah membebankan bakal-bakal pengantin negeri pahang.. heee~ =)

2 comments:

ZARA | April 17, 2010 at 2:32 PM

ada hari tu i baca somewhere. dia kata tak boleh letak duit hantaran kat dulang hantaran masa nikah sebab nti tok kadi campurkan duit hantaran tu masuk jadi mas kahwin sekali.

so cam rugi ar.

kalau setakat letak mock cheque tak pe ar kot.

rose | April 17, 2010 at 9:40 PM

2la..risau gak i..nanti jadi isu pulak..tapi sepanjang p wedding my frens lum jadi isu lagi..myb lain negeri lain kot..hehe