cerita tentang cincin dan gelang

salam readers...

sihat ke?

harap-harap berada dalam keadaan sihat sejahtera..

jangan demam pulak sebab pening nak planning wedding tau..hehe..

saya xpe..lambat lagi.. =P

semalam saya dan bakal roomate saje la jejalan pas lunch..

tetibe terkeluar la idea nak tengok cincin kawen..

so..dengan hati yang gembira singgah la kedai emas wah chan..

niat di hati nak mencari cincin suasa putih..

tapi pelik jugak bila salesgirl 2 kata xde..

sebab masa pegi kedai wah chan kat kuatan parade ade je..

urmmmmmm...pelik..

so dia tunjuk la cincin suasa gangsa tu..

saya dengan muka poyo nak tengok la satu bentuk cincin yang simple..

dan sebijik macam cincin silver yang bakal roomate belikan dulu..

sekali saya belek harga....

RM 1375.00

mak ai...cincin suasa pun mahal..

mengalahkan cincin emas putih je..

my freind beli untuk husband dia sebelum ni pun dalam RM600 je..

lebih kurang je pun permata nyer..cuma xde berlian je macam my friend beli tu..

dalam hati memang dah sedey sangat-sangat la..

tapi xpe..banyak lagi kedai lain boleh tengok..

so..saya pun pegi ke bahagian gelang tangan..

saya tanye kat orang tu..

"kalau i bajet dalam RM 700..gelang macam mana i boleh dapat?"

dia pun tunjuk la gelang macam nie..



bila saya pegang je..saya dah senyum-senyum pandang bakal roomate..

dalam hati saya...

"alamak..ringan giler..tapi harga mak ai..RM 700..kalau pakai seminggu mau kemek ni.."

lepas je bagi kat bakal roomate pegang..dia pun dah gelak-gelak..

"pengsan gni kalau ringan macam nie je dah RM 700.."

haha..tak mampu untuk berkata apa-apa..

so tak tahu harga pasaran macam mana..

tambahan pulak saya bukan pengemar barang kemas..

barang kemas mak bagipun saya tak pakai..hehe

kesimpulannya...

kami pulang dalam keadaan pening memikirkan bajet..

hahahaha..

mana mau cari duit kalau semahal itu cincin dan gelang?

bak kata bakal roomate...

"kita p beli emas celup jela.."

wah2..mana boleh..udah la risiko tak bertunang tinggi..

sudah rugi dua bentuk cincin ok..hehe..

so..korang doa-doa la moga-moga perjalan kami dipermudahkan..



::notakakiku::

buat pengetahuan kalian semua, saya dan bakal roomate mungkin tidak bertunang memandangkan keadaan kewangan tidak mengizinkan..lagipun x sampai hati nak menyusahkan dia..nak menyimpan untuk kawen pun dia dah banyak berkorban..tapi andai diizinkan ALLAH..harap juga merasa manisnya menjadi tunangan orang..doa-doakan kami.. =)

pa...I LOVE U SO MUCH..

THANKs 4 EVERYTHING

muaaaaaaaaaaaaah!

http://www.emocutez.com

7 comments:

farahfatihah | April 22, 2010 at 5:02 PM

hi dear..wahh b2b gak ke...bagus2..join d club heheheh gelang saya xcari lagi huhu

rose | April 22, 2010 at 10:55 PM

Aa..tapi tarikh nyer xde pun lagi..hehe..
cuma saja nak survey awal brg kemas..
harga makin lame makin naik..
tapi gaji lum tentu naik..huk3..
2 pasal kene plan awal2..

yeke..xpe..kalau bajet besa..xdehal nyer..hehe..
kalau bajet ciput mcm saya yg sakit 2..hik3

beautique | April 23, 2010 at 8:43 AM

hi..jom tgk doorgift menarik utk hari bahagia anda..semua cantek2..
http://beaucraft-ku.blogspot.com
happy preparing n semoga berbahagia selaloo..

hana yoriee | April 23, 2010 at 8:48 AM

hi dear..dun worry too much..kalau tak bertunang actually lagi bagus tau..kite mmg boleh jimat..kalau sudi, bacalah page hana..ada citer pasal bertunang bwh entree GEMPAR.
hihi..yg pasal emas suasa tu mmg harganya ratus2 je..hana tak penah jmp ribu2..org tu tipu kot.yg emas pula ikut harga pasaran..skrg mahal dah..huhu..kalo diamond or platinum lagi double mahal..satu cincin hampir menelan RM2K lebih..boleh menangis tgk angkanye..
anyway..hana juz sharing ape yg hana tau..

salam perkenalan..i've followed u already.. =)

rose | April 24, 2010 at 12:34 AM

beutique : thanks..nanti saya jenguk blog kamu k! =)

hana : cadangan awal memang x bertunang la..2 pun sebab parents both side da setuju..alhamdulillah la diorang memahami tahap kewangan anak mereka nie..hehe..

saya dah try nak buke blog awak tapi x dapat la..xtau nape..huk3..2la..saya pelik gak jumpa sampai beribu nie..mau gugur jantung tengok harga..hehe..

Mrs Drac | April 25, 2010 at 1:12 AM

dear rose..eceh..

elokla kalo da ade plan nak kawin survey2 cincin/gelang nih..sebab harga makin lama makin naik..duit saving je makin menyusut..hehe..dulu saya beli cincin kawin pun awal...beli kat kedai biasa aje..siap orang tu kasi bagi byr deposit je dlu pastu dia simpankan sampai cik abg cukup duit bayar sampai abis..

dlu pun saye tak btunang sebab jauh n nak cut cost..tapi kalo ada rezeki dan tade halangan..tipula sape kata pempuan tanak btunang kan..bincangla dlu dua2 family..kalo tak dpt pun ok je..hihi..

rose | April 25, 2010 at 10:00 PM

2la..saya pun cadang nak beli awal..sebab pk2 balik harga emas makin naik..sekarang pun 1 gram dah rm120..2 pun masa survey kata bakal naik lagi..huk3..

tentang bertunang 2 buat masa nie both family x kisah kalau x buat..syukur sangat2..kalau x..mau pening nak pk cost untuk bertunang lak..hehe..