Bila bercerita tentang kahwin...(◡‿◡✿)

semua orang kalau sebut sahaja tentang kawen..
mula la tersengih seseorang..hehehe..
dah terbayang-bayang macam2 dah..
nak tema garden wedding la..
ala..padang pasir la..hehehe

pastu kek kalau boleh 8 tingkat..
baju kalau boleh yang paling grand..meletop punya..
ekor kain 10 meter..ley sapu lantai nyer..hehehe
senang cite..asal sebut je nak kawen..
impian menggunung tinggi..

dan disebabkan impian menggunung tinggi 2 la..
ramai la lelaki yang sudah berkira-kira nak wat loan..
sebab kes sayang sangat sang puteri..
nak kumpul sampai duit cukup entah bila pun tak pasti..
so..tanpa banyak soal..terus g bank..
buat jugak loan nak puaskan hati bakal roomate..

tapi secara peribadi..
saya memang x berkenan dengan cadangan macam nie..
menyusahkan je..
xkan la nak tanggung hutang kawen bertahun2..
anak pun silap2 dah ada 2 orang..
ish2..x elok tau..
nak besarkan anak2 lagi banyak nak guna duit..
so..fikir2 kan la..

satu lagi sebab saya memang xnak wat loan..
saya selalu ingat kata-kata abah..

"kak..kalau nak kawen nanti..jangan buat loan..banyak lagi benda lain yang lebih penting..rumah..insurans..pelajaran anak2..kalau x cukup duit..kawen cowboy je.."

wahhh..begitu sekali abah saya bagi cadangan..
tapi haruslah ditentang habis-habisan oleh emak saya..hehe
mana mungkin emak nak tengok anak dia kawen cowboy je..
tapi emak pula yang x mahu lepaskan saya lagi..
2 pasal la kene tunggu 2 tahun lagi..
tambahan pulak perjanjian tidak rasmi dengan emak pun memang tamat 2 tahun lagi..
2la..gatai lagi mulut berjanji..kan kene tunggu 2 tahun lagi..huk3
2 tahun lagiiiiiiiiiii...ngeeee3~

tapi ape2 pun..dalam masa 2 tahun nie..insya-allah..
jumlah simpanan mencapai target..hehe..
sebab saya awal2 dah menolak usul bakal roomate nak buat loan..
dia pun dah pergi survey dekat bank2..
dan kesimpulannya interest sangat tinggi..
sebab kami nie pekerja sektor swasta..hik3..
kalau kerajaan lain pulak interestnyer..macam2..
tapi saya suke..hehe..
selamat kami dari menambah beban hutang..heee~



:: pesanan penaja ::

kepada mereka2 yang berangan nak majlis grand2..plz..fikirkan dahulu kesan2 jangka masa panjang dan yang paling penting..kemampuan kewangan korang..yang pihak perempuan..jangan bebankan pasangan korang..korang nak hidup bersama lepas akad nikah..susah senang kene tanggung sama2..so..kalau benar anda sayangkan dia..fahamilah antara satu sama lain..semoga kehidupan yang korang layari nanti lebih bermakna..amin..

dan...

pada makcik2 pakcik2..yang nak berlumba2 wedding sape paling grand..atau ada niat nak menunjuk2..jangan la bebankan anak2 dengan permintaan yang bukan2..cian tau..kejadian ni dah terjadi dekat seorang kawan saya..pening dia melayan..dan ada beberapa lagi versi cerita seperti ini yang saya dengar..tapi xpela..moga mereka bahagia hendaknya..so..pada bride to be..jika berlaku masalah seperti ini..bincang la dengan sebaik mungkin supaya mereka paham keadaan korang..hopefully masa turn saya..tiada masalah seperti ini..amin..


2 comments:

aDieyZa | April 8, 2010 at 2:46 PM

kehidupan lps berkahwin pun difikirkan..

rancang dgn teliti n buat persiapan dgn hati gembira.. insyaAllah semuanya akn berjalan lancar..

rose | April 8, 2010 at 8:48 PM

2la..kehidupan lps kawen 2 yang paling penting..

moga2 begitulah..amin..