cat oh! cat..daku pening untuk memilih..

salam..

hai semua..

apa progress hari ini?

tengah pening pilih warna cat ke?

hehe..saya pun bakal pening jugak..

sebab kalau tak ada masalah, rumah abah saya akan start buat renovation sikit..

just tambah tiles dan tukar cat baru je..

almaklumla..anak perempuan dia dah tak sabar nak kahwin..

so, my emak dah bising rumah tak pasang tiles lagi..

katanya segan nanti orang datang rumah, tengok rumah tak cantik..

hai omak eden nie..hik3

dan atas rasa kasih sayang abah pada mak..diturutkan juga la permintaan mak tu..hik3

dan kuasa veto pemilihan tiles dan cat diberi kepada anak perempuannya ini..heee~

maka, hari ni saya nak kongsi cerita pasal cat..

kebetulan nadia tanya apa itu cat bancuh..

saya dah terang tapi takut dia tak paham pulak..huk3

sebab saya ni jenis tak reti nak terangkan dalam bentuk penulisan..

kalau massage dengan bakal roomate selalu berlaku misunderstanding..hik3..

so, saya cuba terangkan sebaik mungkin..

cat bancuh ni diorang buat guna mesin..contohnya macam gambar di bawah...



sebelum diorang bancuh cat tu, diorang akan minta kita pilih warna dulu..

tapi korang jangan la muntah pulak tengok pilihan warna dia tau..hehehe..

tersangat la banyak pilihan..





sampai saya pun pening gak masa datang survey dulu..hik3

so, after dah pilih warna, kita bagitahu kod warna kita nak tu kat diorang..



dan..hasilnya..dapat la warna yang kita idam-idamkan..hehe..

tapi kalau korang buntu nak pilih warna apa..

diorang boleh tolong mix n match kan guna program dlm komputer diorang..

dan harga untuk setiap warna berbeza..lagi gelap warna lagi mahal..

saya dah survey cat bancuh jenama nippon dan colourland..

buat masa ini colourland yang memenuhi bajet..hehe..

so..diharapkan info ni dapat la membantu korang.. =)

daaaaaaaaaaaaaaa~





:::notakakiku:::

saya masih tak pilih lagi sebahagian tiles dan cat untuk rumah abah tu..abah dah bising dah..huk3..dis week balik mentakab untuk settlekan semua hal..

sume gambar saya pinjam dari..http://catzscafe.blogspot.com ...harap dihalalkan..hehehe..




9 comments:

♥S@R@♥ | July 29, 2010 at 12:38 PM

saya pun pening gak..tema pink purple..warna apa yg sesuai pun xtau..hukhuk..

thanks for sharing ;)

rose | July 29, 2010 at 2:29 PM

same la kita..ros pn ngah pening..bkn stkt bilik..1 rumah kne cat baru..huk3..

same2.. =)

Sya Sakura | July 29, 2010 at 8:22 PM

Oh my.. byk nyer colour cat yg available in the market skang ek? Mesti sgt pening and confuse nk pilih.. hehe..
Anyway, haritu ade pg kedai hardware, pastu org tu ckp skang ni ade software yg kita boleh guna utk tgk warna cat tu, ade 3d room where kita blh tukar2 warna cat and tengok cantik ke tak, especially if nak buat padanan 2-3 warna.. coz ade byk tone warna kan? so senang nk tgk mane yg berkenan dihati.. hehe..

Btw, i follow ur blog. Hope u dont mind :)

Nadia | July 30, 2010 at 12:25 AM

kdai tu ktne yea?tq share dis info..but if i jumpe lah kdai tu,xjumpe,beli je cat kt kdai..huhu..dsr pmalas.

rose | July 30, 2010 at 9:20 AM

sya sakura : betul2..memang ada software 3d 2..hari 2 dtg pun diorg tlg match kn..hehe..

oh,thanks follow my blog..=)

nadia : kalau u nak jenama coluorland, u boleh cari dekat batu 5,taman guru..selepas simpang permatang badak n sebelum kipsas..belah kiri tepi jalan besar je..

tp kalau nk try kansai paint, u pergi kedai cat kt tunas manja cenderawasih 2..

ElyaElmo | July 30, 2010 at 6:02 PM

mintak eric host Cantik Tak? tolong recommend kan color ape yg sesuai..he3
(just kidding)

rose | August 2, 2010 at 10:02 AM

hehehe..ok gk 2..tp kalau mampu suh dia wt ID je terus..hik3

mysarah | August 3, 2010 at 10:49 AM

oo cat ada bancuh2 ek? ingatkan gi kedai tunjuk kaler apa yang kita nak, sume dah ada dalam tin. ketinggalan sungguh :D

Anonymous | January 19, 2011 at 7:07 PM

I love misiaiemmalya.blogspot.com! Here I always find a lot of helpful information for myself. Thanks you for your work.
Webmaster of http://loveepicentre.com and http://movieszone.eu
Best regards