bersiaran kembali dengan hal documentation rumah settle..yeay!

hai semua..

bersiaran kembali setelah hampir sebulan lebih mendiamkan diri..giler putus asa kan..hehehe..

sepanjang mendiamkan diri ni banyak benda la terjadi yang membuatkan saya hilang fokus nak uruskan hal-hal kawen hatta kehidupan peribadi saya sendiri..memang serabut kelam kabut la..even sampai hari ni ada lagi saki baki serabut tu..huhu..

tapi sekurang-kurangnya apa yang terjadi buat saya jadi lebih berhati-hati...lebih beringat..sejauh mana kita merancang dan sejauh mana kita menyediakan 'payung sebelum hujan'..still..kalau nak jadi tetap akan jadi..kalau dah nama pun dugaan memang kene hadapi dan redha..right?

ok..tutup buka cerita tak best..

alhamdulillah..sepanjang berdiam diri..urusan pembelian rumah pun settle..bila kenang balik..walaupun bertimpa2 dugaan datang..tapi ada jugak kisah gembiranya.. =)

plan nak beli rumah lepas kawen..tapi nak dijadikan memang dah rezeki kami..dapat jugak sebelum kawen..family kedua-dua belah pihak pun memang menyokong sebab rumah harga makin naik,tak beli sekarang memang menangis la nak mencari..

bercerita tentang rumah..kami guna 2 penama..pepaham jela ek kalau dah ada dua nama..hehe...kami tak guna pun skim rumah pertamaku tu..sebab rugi untuk jangka masa panjang..loan kami max sampai 38 tahun tapi bila fikirkan..lama tuuuuuuuuuuuu..tapi apakan daya..kami dapat singkatkan tuk tempoh 35 tahun je..pasrah jela..

tapi tuk kamu kamu yang tak kawen macam kami nak mohon duit kwsp..kene sorang je tau..2,2 nanti kantoi..bank takpe..ley lepas lagi..hehe..tapi berdebar jugak mase nak keluarkan kwsp tu..siap nak surat nikah bagai..nasib bek pandai kelentong..hohoho.. =P

kalau korang tnye sal duit pendahuluan rumah tu memang hakikatnya kami sendiri pun cuak nak tahu..hoho..tapi mungkin inilah dinamakan rezeki..dan alhamdulillah..kami cuma perlu bayar rm1.2k dan segala yuran guaman bank dan pemaju ditanggung beres oleh pemaju..alhamdulillah..kalau tak..memang rm3 - 4k kene sediakan tau..huhu

last part hal rumah,kami kene pergi pejabat tanah sebab rumah kami rezab melayu..jadi kene sign borang depan D.O pejabat tanah sendiri..pastu hantar pegi suruhanjaya sumpah untuk cop borang apa ntah..tak sempat nak baca sebab nak rush masuk kerja..hehe..pulang balik kat pejabat laywer bank..settle!

sekarang..tunggu masa nak bayar rumah bulan-bulan je..hohoho..pengsan!

eh!!rumah kami tak siap lagi tau..under construction lagi..tapi kalau tengok structure macam da siap..kalau ikutkan siap feb 2013..tapi tengok progress macam siap tahun ni je...tapi bakal roomate cakap..myb tahun depan baru siap dengan CF..harap-harap siap selepas majlis la..kang ada bajet kawen kene potong..hohoho..

doakan perjalanan kami dipermudahkan tau!






4 comments:

UyaRayza | June 13, 2011 at 1:26 PM

tengah cari rumah jugak tp susahnye nk cariiiiiiiiiii huhuhu

anaztasias nora aira | June 13, 2011 at 3:41 PM

Aminnnn dear. hepi for u :)

rose | June 13, 2011 at 4:30 PM

uya : dl mcm tu gk tp nk dkatakan rezeki kn..tetibe dpt..gud luck tau!insya-allah..kalau dah rezeki mst jmpe.. =)


nora : thanks nora..hope akan lbh kuat selepas ni.. =)

masmOna | June 14, 2011 at 9:41 PM

yay! rose dah balik..all the best dearie..best best dah beli rumah! huhu..rajin2 lah update tau =)