20 com

Checklist yang x seberapa =)

Dokumen Pernikahan

Kursus Perkahwinan [ done ]
HIV Test [ done ]
Surat Akuan Bujang
Borang Kebenaran Berkahwin

Majlis Akad Nikah

Tok Kadi [ book ]
Upah Kadi & Saksi [ done ]
Mas Kahwin [ done ]
Cincin L & P [ done ]
Bride
  • Baju Nikah [ progress ~ patch lace ]
  • Veil
  • Tudung
  • Kasut
  • HB
  • Make up
Groom
  • Baju Melayu [ done ]
  • Butang Baju [ done ]
  • Sampin
  • Songkok
  • Kasut
Bantal Nikah
Pelamin Nikah [ diy ~ 70% done ]
Makan - Makan [ mak uruskan ~ rewang ]

Majlis Resepsi, Mentakab

Kenduri ( mak n abah uruskan )
  • Khemah/Kanopi
  • Kerusi / Meja
  • Pinggan/ Gelas
  • 2 Set Buffet
  • Makanan Tetamu
  • Makanan Pengantin
OP [ book ~ HR ]
Pelamin [ diy ]
Meja Beradap
Make Up
Bride [ book ~ K.ujie ]
  • Baju Sanding
  • Veil
  • Tudung
  • Aksesori
  • Kasut
  • HB
Groom [ book ~ K.ujie ]
  • Baju Melayu
  • Sampin, Tanjak
  • Aksesori
  • Kasut
Guestbook
Candy Buffet
PA system / Home theater
Door Gift Tetamu [ 50% done ]
Door Gift Rombongan
Door Gift Kawan2
Kek / Pulut Kuning
Bilik Tido
  • Cadar [ done ]
  • Hiasan [ done ]
  • Langsir
  • Katil
Hantaran
  • barang
  • hiasan [ 50% done ]
Majli Bertandang, Kuantan

Kenduri ( Ngah uruskan )
  • Kanopi ( half moon )
  • Caterer
OP [ book ~ HR ]
Meja Beradap [ book ~ K.ujie ]
Make up [ book ~ K.ujie ]
Bride
  • Kebaya Songket [ done ]
  • Veil [ sewa dengan K.ujie ]
  • Tudung
  • Aksesori [ sewa dengan K.ujie ]
  • Kasut
  • HB
Groom
  • Baju Songket [ baru hantar jahit ]
  • Sampin, Tanjak [ done ]
  • Aksesori [ sewa dengan K.ujie ]
  • Kasut
Guestbook
Door Gift Tetamu [ 50% done ]
Door Gift Rombongan
Door Gift Kawan2
Kek / Pulut Kuning
Bilik Tido
  • Cadar [ done ]
  • Hiasan
  • Langsir [ done ]
Lain -Lain

Kad [ pending untuk print shj ]
Payung
Bunga Pahar [ diy ~ 30% done ]
Bungga Manggar
Penunjuk Arah
TQ tag
5 com

bila orang tua dah mula bertanya..

hai semua..

rentetan dari entry ini..rasa gelisah tak habis lagi..

tiba-tiba bakal roomate cakap mak dia dah bertanya macam mana persiapan kami..

nak jadi cerita hari sebelum tu..mak saya dah bising-bising kat belakang masa abah call sebab anaknyer asyik sibuk je..tak reti-reti nak balik settlekan hal kat sana..hoho..

habes lah saya..heeeeeeeeeeeeeeeee~

so...

malam ni akan ke rumah bakal roomate melakukan rombakan dan perbincangan perjalanan kewangan dan juga urusan kerja kawen..

harap semuanya ok dan takkan bersuasana tegang...hehe..sebab saya ni cepat tension ngn bakal roomate..dia selalu tak tunggu saya terang sampai habis..mesti nak pangkah!haisshhh...

tapi hal booking mem'booking' kebanyakan dah settle..kecuali untuk majlis sebelah saya..masih tak confrimkan lagi dengan butik pengantin..selamba kan..jap g kalu orang tu full book..ko jangan nak frust menonggeng ek rose! =p

urmmmmm...

nampaknya kene post satu entry ni apa yang dah settle..kang kalut lagi..hehe.. =)

0 com

putih itu suci!

hai semua..

terjumpa video ni dekat http://raihanandsofia.wordpress.com

apa yang pasti..every details in her wedding sgt la cantik..

simple n nice..sesuai dgn citarasa saya..hehe

paling suka baju nikah dia..cantikkkkk..

sayangnyer baju nikah saya dah siap..

kalau x mesti baju nikah dia jd inspirasi saya.. =p

tapi kalau tengok video ni..mula2 pelik gak tengok venue nyer..

baru perasan..bukan orang malaysia bila tengok senarai vendors..hik3

apa2 pun..suka tengok video ni..sebab pengantin happy je.. =)




pic source : http://raihanandsofia.wordpress.com
13 com

DIY kad, patch lace n beading ~ bukan untuk ku =P

hai semua..

untuk hilangkan gundah gulana dalam hati..

mari saya sajikan sedikit gambar yang tak berapa nak cantik seperti mana juga hasilnya..hehehe..

hasil tangan dari amatur yang tak kreatif..

maka terhasil lah kad kawen edisi tangan keras..hik3..


saya buat kad ni guna publisher sebab tu je yang saya pandai..huhu..

kad ni tak siap letak reben je..tu yang kelam je..huhu..(padahal tak berseni..salahkan reben lak..hehe =p )

dan tangan keras ni juga sedang sibuk mem'patch' lace baju nikah..

separuh jalan je siap..sebab idea xde..hahaha.. =P



maka separuh jalan jua lah gambar yang disaji..hoho..

juga sibuk melakukan sedikit penambah seri pada baju sanding edisi jubah..

sedikit ralat dengan hasil jahitan..tapi dah tuan badan ok,terima jela..

kalu saya..mau cari baju len dah..hoho..



tu jela yang mampu ditunjukkan..bukan nak buat teaser pun..tapi malu nak tunjuk hasil yang tak sehebat mana..huhu..

nak tunjuk kt tuan punya baju pun risau ni..haishhh..




9 com

saya tak tahu kenapa

mood sangat-sangat gelisah..risau..gundah gulana..bimbang..bla bla bla bla..

mungkin saya patut buang wedding countdown..

sebab dah berjaya mensaiko diriku yang memang dah tak senang duduk..huhu..

lagi 4 bulan 15 hari...

tapi progress bergerak sangat perlahan..

kalau ikutkan masa yang ada nak siapkan semua perancangan..

tak sampai pun 4 bulan..

3 bulan?2 bulan pn mungkin..

nampaknya bridezilla mood bermula..hohoho

habes laaaaaaaaaaaaaaaaaaa... =p

15 com

DIY pelamin ~ progress

hai semua..

terajin plak nak updated blog harini..hehe

barang-barang nak DIY pelamin kebanyakkannya dah mula dibeli sejak awal tahun lagi..awal kan???hehe

tapi tak tulis kat blog sebab masa tu terlalu jauh jarak masa..tarikh pun takde..tapi saya n bakal roomate memang jenis selamba..rasa nak beli,beli je terus lebih-lebih lagi kalau perlukan modal yang banyak..heee~

ingat lagi tak entry ini ? yang saya ceritakan tentang pelamin anganku tu..hehe..perasan tak kebanyakkan kerusi yang dalam pelamin tu macam mana??

makanya..barang pertama yang dibeli ialah kerusi..eh?yeke?ke orang panggil sofa?ke ape?hahaha..tak tahu la pe nama..mase beli dulu orang kedai dah cakap nama kerusi tu..lupa plak..

saya beli dalam bulan 3..masa tu bagitau bakal roomate, nak DIY pelamin sendiri..tunjuk gambar kat bawah terus bakal roomate suruh cari kerusi tu..

pic source : maaf terlupa amik kat mana...dah lama..tumpang tepek gambar ek tuan gambar..

alhamdulillah jumpa walaupun tak sama warna dan juga mungkin sedikit besar..hehe..

tapi takpe..janji bentuk sama..warna nanti kalau rajin cari kain buat sarung baru..kalau kaya anta kedai tukar kain baru..hehe =p

nak tengok??

teaser skit..


lepas satu barang..tunggu masa nak bawak balik mentakab je sekarang ni..

and ingat lagi tak entry ni?


gambar saya sketch pelamin idaman hati kekononnya..hehe...

kononya kat tepi sofa nak letak sangkar ke lantern ek?lupa lagi..haha..

tapi bakal roomate cakap..dari guna benda tu yang mahal setelah disurvey..maka tukar idea..

kami guna..lampu..hehe..tapi gambar tak snap lak..huhu

kain untuk backdrop pelamin pun dah beli..beli masa sale raya haritu..kain jc satin je..

harap2 cukup la..kalau tak cukup..celok maksu nyer backdrop bilik pengantin nanti..hehehe.. =)

untuk hiasan lain dalam progress nak beli and buat..harap2 sempat la..

6 com

HIV test ~ done!

hai semua...

pagi tadi telah selamat menjalani ujian HIV..

ingat nak buat dekat beserah tapi tanya klinik paya besar boleh buat test..

maka harus la pergi yang paling dekat..

dan keputusan pun pastinya negatif..hoho..alhamdulillah..

nasib la yang amik darah tu sporting..

dia gelak je sebab saya da standby tutup mata..hahaha

padahal kat jari je..hehe

dup dap dup dap gak jantung ni..risau terkejut..

mujur steady je..kalau melompat..wat malu je..hehe



bakal roomate kata orang yang amik darah tu siap pesan jangan gelak tengok sampul surat ade gambar tepak sirih..

saya boleh tak perasan..hahaha..nampak sangat dah dapat tak tengok2 dah.. =)

tadi alang2 dah buat test HIV..tanya sekali ujian thalassemia ada tak..

dia kata ada tapi dinasihatkan bersedia mental and fizikal dulu..

tapi yang buat fikir dua tiga kali sebab amik darah kat lengan..

time tu jugak bulu roma saya dah beremang..hahahaha..

takpe..akan dibuat tapi mental kene ready dulu nak tengok jarum and darah sebotol..hoho..


2 com

wedding put & sani

hai semua..

kembali dengan cerita wedding put..

untuk wedding put..tak banyak gambar dapat dirakam sebab datang dah lambat..huhu

orang pun dah start nak mengemas..so..kesimpulannya..saya dah terlepas..huhu

tapi venue wedding put sangat cantik walaupun jalan nak kesana sangat la mencabar..hehe

memang dalam kereta duk membebel je dekat bakal roomate..betul ke jalan ni..hahaha..

tapi alhamdulillah..selamat jua sampai..

put sangat cantik..make up cantik..baju cantik..

lagipun tengok la plak baju dari mana put pakai..kan2?masakan tak cantik.. =)






bergambar dengan puan put tapi saya kan segan nak letak gambar sendiri..hahaha..

sebab sekarang semakin chubby..huk3..menci tau!!

akhir kata..

TAHNIAH PUT & SANI

semoga kamu berdua akan kekal bahagia bersama sehingga syurga..
semoga dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..
semoga rasa cinta antara kalian akan mekar setiap saat..

1 com

wedding dyll & falah

hai semua..

mau updated tentang wedding dyll n put..tapi kita mulakan wedding dyll dulu.. =)

kalau ikut perbincangan, sepatutnya berjumpa dengan nora, sara and kina di wedding put..

tapi disebabkan hal yang tak dapat nak dielakkan..saya dan bakal roomate pergi wedding dyll dulu..

makanya..terkontang kanting la saya mencari arah semasa majlis sebab xde geng..hoho..

sampai2 je tengok2 dulu kalau2 dyll ada ke tak tapi takde pulak..risau tak sempat nak jumpa je sebab nak bekejar ke majlis put lak..huhu

jadi sementara menunggu dyll..melilau cari mana la guestbook puan dyll ni...tak sabar nak conteng..hehe..rupanya dalam dewan..hoho..

masuk dewan memang rasa sangat2 la berbaloi dyll amik IHBC..sangat cantik setiap details yang ada..cairrrrrrrrrrrr...hoho

dan sesungguhnya terasa sangat rugi sebab tak sempat nak book..tangguhkan lagi..padan muka sendiri..huhu

dyll sampai dewan dalam pukul 1.30 ptg..masa tengok dyll turun dari kereta..memang satu perkataan je kuar..WOW!!cantikkkkkkkk...dan dyll sentiasa tersenyum..manis!

dyll..serius aku memang fall in love ngan ko nyer wedding..simple n sweet.. =)









tengok!!

dyll sentiasa tersenyum tau..tak pernah lekang pun..bagus2..mengikut tips puan xora ni..hehe..

apa2 pun..

TAHNIAH DYLL & FALAH..

semoga ikatan yang terbina antara kamu berdua akan kekal mekar indah sehingga syurga..
semoga dikurniakan zuriat yang soleh & solehah..
semoga bahagia bersama setiap saat..


2 com

kenduri vs pilihanraya

hai semua..

ntah bila la nak updated sal wedding dyll ngan put ni..

bergambar bukan main tp bila nak updated ya ampuuuuuuuuuuuuuuuuun!!!

malas nyer la..bukan apa..

koi sentap ngan abah sendiri semalam..

sampai ke hari ni hati tak tenang..huhu..

kalau la boleh terbang balik mentakab..ASAP balik..

dan kalau boleh jumpa Perdana Menteri..dah lama p jumpa..hehehe

mesti korang pelikkan?

nape plak la si rose nak jumpa PM..hehe..

koi bukan apa..koi dah lemah semangat ni bila abah sms..

"kak,pe cite tarikh kahwin awak orang ramal nak buat pilihanraya?"

ok!!mak sentap..hahaha

dah la serabut nak siapkan kerja..tersentap lak dengan sms itu..

mood bridezilla telah ON!!!

dan dengan rasa tak bersalah dan confident sms abah..

"yeke?xpe..pilihanraya pagi sampai petang..dah book semua dah..malas nak tukar.."

see!!!

macam hampehkan msg ngan abah sendiri macam tu..hahahaha.. =P

tapi dalam hati..tuhan jela tahu..huhuhu..

so..siapa ada pengalaman uruskan majlis yang bertembung ngan pilihanraya???

sebab kenduri saya nanti rewang..risau orang menolong je sibuk nak balik mengundi..huhu..



5 com

Updated : Baju Nikah & Baju Bertandang

hai semua..

ingat nak updated sal kad kawen wedding maksu tapi tak la plak amik gambar..

maka..sebelum kemalasan nak updated melanda..bek updated mana yang ada..

so..nak cerita baju nikah & bertandang..cerita pasal kain ada dekat entry ni & ni

actually, baju untuk majlis saya nanti dah dapat sebelum raya haritu..tapi nak updated malas..jadi peram dulu..hik3..

alhamdulillah..baju yang diimpikan berjaya disiapkan lebih awal dari tarikh which is 2 bulan lebih awal..waaa..suke!!!

walaupun ada sedikit kekesalan pada baju bertandang..tapi redha aje..sebab salah diri sendiri tak terangkan awal2 design macam mana yang nak..huhu..

baju nikah sangat la plain..hahaha..n pink gitu..hik3..

baju bertandang sangat la nampak dull n besar..hohoho..

nak tengok???

ala....

segan la..hahahahahaha =p

bagi tengok sikit la dulu..heeeee~

baju nikah pink ku ala2 jubah tapi meleret..layankan aja..muahahaha.. =P


baju kebaya songketku yang dull..huhuhu..

warna songket dull sebab tertipu dengan warna lampu dekat kedai!

menci tau..huhu..pasrah!!

tapi lepas tu bakal roomate memang tak suka beli baju bawah lampu kuning sebab saya selalu ungkit pasal baju songket tu..hahaha..

pssttt..psssttt..baju tu dia pilih..cerita dekat sini..

baju melayu bakal roomate untuk nikah pun dah siap..tempah kat oscar..tapi..penangan raya gamaknyer..pinggang seluar ketat!!hahahaha...maka perlu anta semula..huhu..

baju bertandang bakal roomate tak anta lagi..memang berani mati la ni..huhu..jangan kak ujie kata tak sempat nak buat sudah..pengsan koi nanti.. =p




6 com

DIY brown paper bag ~ bukan untuk ku.. =P

hai semua..

sekarang ni sedang bertungkus lumus mengikat reben..hoho..1100 reben kene ikat..baru siap 500..600 lagi nak potong n ikat..huhu..


800 untuk paper bag..300 untuk kad..kene siap sok..pengsan...hoho



barang-barang nak buat paper beg yang da dibeli..tq tag pun da siap print..simple je tq tag sbb empunya badan (a.k.a makcik bongsu ku ~ maksu) jenis menerima seadanya selagi boleh jimat..hehe..


ni contoh yang dah siap..baru je buat x sampai 5 minit tadi..hehe..terang lagi bersuluh..dolly lebih besar dari paper..hehe..pasrah!sebab tu je paling kecik yang ada kat cowboy..tu pun nasib baik paper beg dapat saiz besar dari biasa..tapi harga pun mahal sikit la..rm5/100pcs.. =)

so, siap ikat reben..tugas seterusnya akan bertukar tangan kepada maksu sebab yang tukang ikat reben ni pun dah nak mulakan misi DIY baju nikah n sanding yang juga bukan saya yang punya dalam masa sebulan!hoho.. tak tahu la sempat ke tidak ni..kalau tak..maksu pki baju separuh siap la...hehehe.. =p

nanti cite sal kad kawen lak ek..juga bukan daku yang punya!hehe =)