9 com

baju nikah punya cerita part 2

salam..

hai semua..

last enrty saya tak sempat cite warna apa kan..hehe..masa ngah wat entry saya duk meng'google'..ralit sangat sampai terlupa..*wat entry ni pun sambil kemas kini akaun kerja kahwin..hehe..ampun..suka buat 2 kerja dalam 1 masa..hehe*

untuk baju akad nikah nanti kami pilih warna PINK!hehe..mula-mula saya tak la mengharap sangat sebab saya tahu bakal roomate takkan nak nyer..tapi ntah kenapa dia pulak yang beria..3,4 kali gak saya tanya..confirm ke tak nak pink..dan katanya betul la..ok..tak nak tanya banyak-banyak kali..kang dia tukar fikiran lak..hehe..

so..akhirnya dapat la baju nikah kami nanti warna pink..hehe..masa nak pilih kain tu memang pening..bukan kain untuk saya..tapi untuk bakal roomate..banyak bebeno tak nak dia tu..haissh..macam mana la saya nak pilih kain tanpa dia..tapi end up saya suka pilihan dia..cantik..kain pun sedap pakai..terletak dan jatuh tapi itu setelah test kat rumah ek kawan-kawan..kat alamoda dia tak buat macam kat jakel lilit-lilit kat badan..so..memang berani mati tau saya pilih combination kain tu..huhu..

so..untuk baju nikah..saya pilih..

4 m chiffon silk plain
8 m kain tak tau apa jenis tapi sy ingat last dia silk..hehe..
*4 m untuk saya..4 m untuk bakal roomate..pilih kain yang sama sebab tak nak kain nampak kontra antara satu sama lain..*

design baju nikah memang saya nak buat kurung moden je..sebab nanti ley pakai semula.. =)

bila dah siap beli kain tu..tetibe terfikir pasal tudung dengan veil..mula-mula fikir nak sewa..tapi bila teringat cerita ada B2B DIY veil..maka terdetik la kat hati nak DIY juga..hehe..*gedik kan?*

so, semalam pergi kamdar..beli kain net..hehe..saya beli semeter je sebab nak veil pendek..so sekarang ngah cari idea nak buat veil pulak.. =)





tetibe kain yang bawah jadi purplekan..abaikan..tapi warna dia pink tau..kononnya nak light pink tapi tak ada kain yang cantik dan berkenan di hati bakal roomate..pastu nak dusty pink tapi bakal roomate kata tak sesuai untuk dia..maka jadi la pink yang terang skit..hehe..tak kisah la..janji pink..hehe..

nak tau kenapa bakal roomate beria nak pink??

sebab dia kata dia ingat lagi masa mula-mula kami plan nak kawen..saya pernah cakap saya nak pakai baju pink..hehe..saya sendiri lupa bila saya cakap..lagipun saya tak la mengharap sangat sebab saya tahu bukan senang nak suruh lelaki pakai pink kan..

tapi bila bakal roomate kata, dia tak kisah asalkan dia boleh tengok saya tersenyum dan gembira..oh!hati saya cair..hahahaha =P

semoga segalanya berjalan lancar..amin..
13 com

baju nikah punya cerita!

salam..

hai semua..

saya tau korang mesti sedang bersiap-siap nak pergi kenduri kan?lagipun ada beberapa blogger yang melangsungkan majlis perkahwinan hari ni..tahniah buat kalian semua..semoga bahagia dan kekal bersama hingga syurga =)

tapi saya berada di ofis sedang menghabiskan masa kerja separuh hari sebelum bakal roomate datang ambik sebab pas ni nak pergi kenduri sedara saya..cepat la..lapar giler ni..hahahaha.. =P

berbalik pada tajuk entry..percaya atau tidak saya dah beli kain untuk baju nikah..hahahahaha..saiko kan?????tetibe takde angin takde ribut..saya dah beli kain..actually tak terfikir dan tak terlintas pun..ingat nak tengok-tengok je..sekali terbeli jua..hehe..tapi ada drama jugak tau..bila ingat nak marah ada..frust ada..sedey pun ada..tak percaya pun ada..tp end up..happy jugak..walaupun sisa-sisa ralat tu ada..huhuhu..takpe..lama-lama saya lupa la.. =)

tapi yang boleh saya katakan..pada B2B kuantan..jangan la pergi alamoda tu..promotion nyer hanyalah propa je..huh!kata je separuh harga tapi nan ado..pakej pengantin sama je harga..pandai tau diorang kata dah diskaun..padahal harga sama..dan itulah antara sebab saya sangat marah dan frust!sebab saya dapat rasa..kain saya beli tu pun dia tipu harga!benci kerana diperbodohkan!kalau saya pergi tengok pakej pengantin dulu mesti saya tak beli kain tu..huhu..nama je cawangan jakel tapi hampeh..huk3

walauapapun saya redha..sebab saya tau setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya nanti.. =)

cuma saya harap baju saya akan menjadi..doakan saya ek..





9 com

pengantin giler kuasa nak DIY

salam..

hai semua..

1stly..sangat terharu dengan sokongan kalian semua untuk saya menDIY sendiri pelamin nanti..*touching jap..hehe*

alhamdulillah juga sebab bakal roomate pun setuju dengan idea DIY ni dan dia juga sangat excited nak deko pelamin kami nanti..walaupun kadang-kadang pening gak melayan idea-idea dia tapi saya suka..sekurang-kurangnya saya tak la serabut sorang-sorang..hehe.. =P

dan alhamdulillah juga..mak saya tak kisah..abah saya?tak tahu la..segan nak bercerita lagi walaupun dia tau saya dah sibuk merancang..hehe..tapi saya rasa dia ok..lagipun kalau ikut dia..yang penting nikah dan kenduri..

tercetusnya idea nak DIY ni dah lama..cuma tak yakin nak buat..tapi bila tengok syidah dan sya berjaya buat..rasanya saya mampu..yang penting ada supporter kan??

lagipun, saya fikir pelamin tu untuk bergambar sahaja..jadi,dari saya sewa baik saya buat..boleh guna semula barang-barang tu bila duduk rumah sendiri nanti..lagipun setelah dibincangkan bersama bakal roomate..insya-allah, akan ada penjimatan..bagaimana???tu korang kene tunggu..harap-harap menjadi la penjimatan tu..hahahaha..kalau tak???siap la saya kene bentang semula belanjawan..huahuahua*semoga nafsu shopping brg kawen aku berkurangan..dan kurangkan buat muka seposen dekat bakal roomate..tettttt T_T*

selain daripada nak DIY pelamin anganku yang insya-allah tak akan musnah..ngeee3..saya dan bakal roomate dah pun mencapai kata sepakat..(yang hakikatnya memang dah lama pun sepakat sepanjang tertubuhnya blog ni..hik3..cuma baru sekarang nak cerita..hehe..jangan marah ek..) dimana saya akan menDIY..

  1. bunga pahar
  2. paper bag
  3. bilik pengantin
  4. hantaran
  5. kad kawen
  6. doorgift
  7. tq tag
  8. penunjuk arah
  9. hand bouquet
  10. bantal nikah

giler banyak kan?haha..pengantin giler kuasa..memang macam ni la..hehe..agak nyer kalu saya ni pandai menjahit..dah lama kot baju nikah,baju sanding,baju bertandang dan family saya buat sendiri..hehehe..tambah haru kalau saya pandai pulak make up kn..tak payah hire MUA..hahaha..giler jimat..tapi confirm saya penat + tak berseri!

so..sila jangan berangan over-over nyer cik rose!tak terlarat nak buat semua tu..

apapun harap-harap semua berjalan lancar la..doakan saya semoga berjaya menDIY ek..sekarang pun dah penat mengoogle cari idea..hehehe..



18 com

korang rasa macam mana???

salam..

hai semua..

nak tanya korang ni..

agak-agak kalau saya DIY je pelamin idaman hati saya menjadi tak????urrrmmmmm..


13 com

akhirnya...


salam..

hai semua..

mesti korang pelik kan asal la entry ni saya da senyum awal-awal..hehe..sebenarnya saya da jumpa 2 benda yang saya nak sangat-sangat..2,2 dah pun berjaya saya beli..tp tak nak cerita 2,2..1 je dulu..1 lagi simpan sampai tiba masa yang sesuai..ceh!bajet artis..hehe..tak kira..yang tu nak simpan dulu..korang kene tunggu ek..

begini ceritanya..semalam masa jumpa benda ni..memang sangat-sangat berbelah bahagi..yela..kalau beli lari la bajet..huhu..mula-mula nak pasrah je..kalau ada rezeki ada la..tapi tak pasal-pasal pulak jadi emo malam tadi bile tengok gambar benda tu..huhu..dan bakal roomate pun dah cuak kenapa tetibe saya jadi macam tu..puas dia tanye..tp saya jawap takde apa-apa..tapi bile dah didesak berulang kali..saya cerita la saya nak sangat benda tu (dia dah tau saya jumpa benda tu tapi dia nak tengok dulu..huhu)

setelah perbincangan dari hati ke hati dilakukan(ayat tak nak kalah..hehehe)..makanya..hari ini saya dapat jugak!yeay!!!suka..suka..

walaupun rasa sangat bersalah pada bakal roomate sebab terpaksa susahkan dia dan menyebabkan bajet lari(sebab sebelum ni dah beli tapi lain design dari yang nk beli ni)..tapi apa-apa pun hati mesti kering demi benda tu..hehe

nak tau apa?????



!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!


dulang impian saya!





cantik tak?tu gambar pinjam je..tapi dulang tu sebijik sejibon macam dalam gambar..tak ade yang berbeza..rasanya saiz pun sama..hehe..

mula-mula nak beli yang kecik..tapi bila fikir semula macam membazir lak..nanti nak kene buat tapak kat bawah..last-last ambik yang besar gedabak ni..senang..pasni saya letak je barang atas tu..pastu bunga-bunga skit..siap!hehehe

maka..selesai sudah sebahagian impian saya..hahahaha..kerugian hari ini sebanyak rm45 tuk 5 dulang..(lum masuk kerugian sebelum ni..huaaaaa..maafkan saya en.bakal roomate..huk3..)haaaa..kira jangan tak kira..hehe =P

oh!bekas dulang tu nanti untuk hantaran bakal roomate kepada saya..hantaran dari saya untuk bakal roomate kemudian cerita ek..dah beli da..tp kene tunggu di make over..sebab kalau tunjuk sekarang saya segan!tak pernah dibuat orang rasanya..kami je yang berani mati buat..jadi kene tunggu benda tu dah cantik-cantik..baru tunjuk rupa sebenar..hehe..




14 com

gubahan hantaran yang menarik hati

salam..

hai semua..

nak kongsi gubahan hantaran impian daku yang dah/mungkin menjadi anganku musnah..huahuahua..

kenapa??nanti i story mory ek..

sekarang bagi korang layan gubahan hantaran yang sangat mencairkan jiwa saya ni..







kreadit buat semua penyumbang-penyumbang gambar..pinjam ek..hehe.. =)




kes pasal nak gubah hantaran ni dah jadi isu kot antara saya dan bakal roomate since tertubuhnya blog ni..hehe..

bukan apa..saya ni biasala..berangan menggunung tinggi..nak guna pinggan la..dulang la..bekas kayu la..nak guna fresh flower la..haissshh..macam-macam la..dah nama pun berangan kan..hehe..mesti la lebih-lebih..

tapi bila melibatkan kadar pengeluaran wang..haaaaaaaaaaaaa...di saat itu lah saya pening..en.bakal roomate pun pening walaupun dia memang terima je pilihan saya..hehe..cuma bagi kami, yang penting..kos tidak membebankan!haiyakkkk...terus saya pengsan..hehe..sah-sah la pilihan saya tu membebankan walaupun saya tahu barang-barang tu boleh digunkan semula.. =P

so..risiko untuk menjadi anganku musnah amat la tinggi..almaklum la..nak mencari barang yang murah dan puas hati kat kuantan sangat la susah..dan tidak la saya rajin nak ke KL/nilai tanpa bakal roomate..sebab saya bukan jenis yang tekad dan berani mati (macam nak pegi berperang lak..hik3)..selalunya bila dah jumpa benda yang ok..yang saya rasa memang memenuhi citarasa..saya tetibe jadi tak yakin saya boleh buat..pastu mesti tak jadi beli..hehe..pastu menyesal..huahuahua..

selama ini, apa-apa pilihan saya selalunya bakal roomate la yang akan meyakinkan saya..boleh atau tak saya buat..sesuai atau tak..huhuhu..so, bila dia takde susah sikit saya nak buat pilihan..huhu..maka..korang tunggu dan lihat jela hasilnya nnt..hehe =P




12 com

pelamin anganku

salam..

hai semua..

hari ni nak kongsi cerita pasal pelamin anganku insya-allah tak akan musnah..hehe..

actually saya tak pernah berangan pun nak kahwin nanti ada pelamin..memandangkan dalam sejarah keluarga sebelah abah mahupun mak takde istilah bersanding..kalau belah perempuan just makan beradap je..dan lelaki just buat kenduri doa selamat secara kecil-kecilan..memang sangat simple..cuma bila tengok sepupu anak mak long sebelah mak kahwin ada pelamin rasa macam ok jugak..sekali seumur hidupkan..lagipun semua ok je..maka..edisi mencari pelamin impian dimulakan..hehehe


so..antara pelamin yang jadi impian


1st pelamin yang saya jatuh cinta..tapi tak ingat saya amik dari mana..maaf tuan punya gambar..huhu..pinjam ek..


2nd..dari rassdeco..pelamin salah seorang blogger jugak..puan ReLyZa
saya suka bunga yang tergantung tu dengan backdrop belakang.. =)


3rd..dari merisik gallery..suka dengan penggunaan vase tu..cantik!


4th..dari arma..suka backdrop dan kristal pada vase tu..kerusi dia pun saya suka!




last sekali..dari kerja kahwin..suka semua tentang 2 pelamin ini!!

memang sangat admire hasil kerja mereka..secara peribadi..hasil kerja diorang la yang mencairkan hati ini sehingga tak mampu nak memandang pelamin yang lain..hehehe..pelamin yang memenuhi citarasa saya dan bakal roomate! simple n sweet.. =)

cuma tak pasti siapa yang dapat merealisasikan pelamin ni..huk3..nak hire kerja kahwin memang tak mampu la..haisshh..



5 com

saya mahu kamu jadi saksi!

salam..

hai semua..

rasanya jarang saya bercerita tentang impian saya kan?

sebab saya fikir awal lagi nak bercerita..huhu

tapi memandangkan telah berlakunya suatu situasi yang membimbangkan..

saya nak jugak bagitahu..tak kira la bila pun saya akan berkahwin..

ataupun mungkin apa yang saya impikan tak akan berlaku..

tapi saya tak nak orang fikir saya tiru orang lain kalau apa yang saya impikan berhasil..

saya harap bila sampai hari bahagia saya, diorang akan jumpa blog ni sebelum bagi kritikan yang tak membina itu.

saya sangat risau dan tertekan..huhu..tapi mujur ada bakal roomate..boleh hilangkan stress..hehe

dan paling penting korang semua..sebab saya perlukan korang sebagai saksi! =)







p/s : apa perasaan korang bila dapat tahu orang paling dekat dengan korang mempunyai impian yang 99% sama dengan korang dan majlisnya lebih awal dari korang tapi dia tak tahu pun kita nak buat macam dia?

tensen kan?huhuhuhuhuhu..mungkin dia tak kisah..tp saya tak suka orang luar cakap saya tiru dia... =(



9 com

bunga oh bunga

salam..

hai semua..

lama pulak tak meng'update' blog ni..huhu..bukan tak ada cerita tapi tak tahu patut cerita atau tak untuk masa ini..almaklum la..lambat lagi saya nyer majlis..tapi korang doa-doa la dapat di awalkan..hehe..(gatal nak kahwin..hik3)

oh ya!cuti deepavali hari tu saya pergi KL dengan family..

alasan????

saja jalan-jalan buang masa..ley?muahahahaha..actually, abah saya memang macam tu..sejak dari duduk bentong sampai la duduk mentakab..port membeli belah dia memang KL..beli bawang lada ikan sayur pun kat KL ek puan-puan..nan ado nyer dia nak beli kat mentakab..hehe..dan penyakit tu dah terkena dekat saya..haish... =P

so, abah saya ajak pegi wangsa walk mall..(yeke?rasa tol dah..hehe) dekat dengan carrefour wangsa maju..dah lama saya tak pergi area wangsa maju..tup-tup tengok ada mall baru..so, jalan-jalan sekitar mall terjumpa la kedai ROMANTIKA..

kedai tak la besa mana tapi i suke!!!hehe..

memang rambang mata la tengok bunga kat kedai tu..rasa nak beli je..tapi tahan nafsu..tak mahu membuat keputusan melulu..kang yang merana adalah saya..hehe.. =P

ada la berapa keping gambar saya dapat amik..so..layan ek..bagi berseri skit blog saya ni..hehe








cantik kan???meroyan jap saya dekat romantika tu..hehe..dah berangan macam-macam..kalau kat kuantan ni tak dapat la harga macam tu..dan bunga pun tak secantik tu..huhu..tapi yang pasti mak saya pun sama-sama teruja..hehe..mak..mak..kalau dah teruja bagilah akak kahwin awal..hahahaha =P

so..pada b2b..ley la menyerbu kedai romantika kat wangsa maju tu ek..hehe.. =)